E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20222
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Rezidenta un nerezidenta deklarēšanas pienākumi atšķiras

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2020
Artūrs

Es esmu Latvijas pilsonis, kurš jau vairākus gadus dzīvo Apvienotajā Karalistē, kur strādāju, maksāju nodokļus un esmu ieguvis “settled” statusu (pastāvīgo uzturēšanās atļauju), esmu savu dzīvesvietu deklarējis PMLD. Vai man sakarā ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības būs jāsniedz VID ienākumu deklarācija, ja es neesmu iesniedzis pieteikumu VID nodokļu nerezidenta statusa piešķiršanai? Man Latvijā pieder nekustamais īpašums, kurš ir mans vienīgais īpašums jau vairāk nekā 5 gadus. Vai, pārdodot šo īpašumu, man būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis?

A
atbild:
09. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tas vien, ka, pārceļoties uz citu valsti, tajā tiek deklarēta dzīvesvieta, nenozīmē, ka cilvēks automātiski kļūst par Latvijas nerezidentu nodokļu piemērošanai, jo līdztekus dzīvesvietas deklarēšanai ir arī nodokļu rezidence.

Tiem Latvijas rezidentiem, kuri Eiropas Savienības valstī saņem darba algu, nav nepieciešams deklarēt šo ienākumu, taču visus citus ienākumus, piemēram, no saimnieciskās darbības, ir jādeklarē. Jo Latvijas rezidents maksā nodokli par visā pasaulē gūtajiem ienākumiem, izņemot gadījumus, kad persona gūst algota darba ienākumus Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī vai valstī, ar kuru Latvija ir noslēgusi nodokļu konvenciju.

Piemēram, ja Latvijas rezidents Lielbritānijā saņem algu, no kuras tur maksā nodokļus, bet Latvijā viņam ir nekustamais īpašums, kuru iznomājot tiek gūti ienākumi, tad ir jāsniedz gada ienākumu deklarācija.

Savukārt tiem Latvijas rezidentiem, kuri ienākumus guvuši trešajā valstī (kas nav ES dalībvalsts), jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jādeklarē visi ārvalstīs gūtie ienākumi, arī no darba algas.

Vispārējā gadījumā nerezidentam nav jāsniedz gada ienākumu deklarācija Latvijā, izņemot, ja gūti likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 20. pantā noteiktie ienākumi, par kuriem deklarācija ir jāiesniedz.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteic, ka nodoklis no pārdotā īpasuma nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad šis īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums. Šī norma attiecas gan uz Latvijas rezidentu, gan nerezidentu, kas ir citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents.

Atbilstoši Līgumam par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības un Eiropas Atomenerģijas kopienas no 2020. gada 1. februāra līdz 31. decembrim ir noteikts pārejas periods, kad Apvienotā Karaliste vairs nav ES dalībvalsts, bet uz to turpina attiekties ES tiesības un pienākumi.

Informāciju individuālā situācijā varat uzzināt Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas