E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19909
Lasīšanai: 3 minūtes

Valstspiederīgie joprojām var nokļūt Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2020
Nataļja

Labdien! Esmu Latvijas pilsone. Mans nepilngadīgais bērns (arī Latvijas pilsonis) februāra beigās no Latvijas aizbrauca uz trijām nedēļām ciemos pie tēva uz Vāciju, kurš tur ir nodokļu maksātājs, dzīvo un strādā. Mēs esam oficiāli šķīrušies. Kad tika izsludināta ārkārtējā situācija, bērns nevarēja atgriezties ierobežojumu dēļ. Tēvs uzstāj, ka bērns jāreģistrē Vācijā, ja viņš tur atradīsies ilgāk par trijiem mēnešiem. Vai tas tā ir? Vai ir kādi uzturēšanās termiņi? Un kā likumi darbojas šajā gadījumā? Kur vērsties pēc palīdzības, lai bērns varētu atgriezties Latvijā? Paldies!

A
atbild:
14. maijā, 2020
Ārlietu ministrija
Komunikācijas grupa

Par spīti ārkārtējai situācijai, Latvijas valstspiederīgajiem ir bijušas un joprojām ir iespējas nokļūt Latvijā. Kopš š. g. marta no Vācijas jau ir realizēti vismaz 10 repatriācijas reisi uz Rīgu. Nākamais plānotais repatriācijas reiss no Frankfurtes ir paredzēts š. g. 14. maijā. Tāpat ir arī alternatīvi ceļi, kā šobrīd var atgriezties Latvijā, izmantojot komerciālos avioreisus caur Minsku vai Tallinu u. c.

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 15. panta otro daļu un Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 131 “Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība” 30. punktu personām, kurām ir Latvijas valstiskā piederība un kuras ir izceļojušas no Latvijas uz dzīvi citā valstī, ir pienākums triju mēnešu laikā paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) par savu un savu nepilngadīgo bērnu dzīvesvietas adresi ārvalstī.

Ja bērna uzturēšanās termiņš Vācijā pārsniegs likumā minēto triju mēnešu termiņu, ir nepieciešams aktualizēt ziņas par bērna faktisko dzīvesvietas adresi.

Iesniegumu par dzīvesvietu ārvalstīs ir iespējams iesniegt, sūtot pa pastu PMLP vai Latvijas vēstniecībai Vācijā vai arī elektroniski paziņojot interneta portālā www.latvija.lv. Pakalpojums ir bez maksas.

Ja ir jautājumi, informāciju varat iegūt, rakstot uz PMLP e-pastu pskn@pmlp.gov.lv vai arī darba dienās zvanot pa tālruni +371 67209400.

Lai saņemtu informāciju par atgriešanās iespējām Jūsu nepilngadīgajam bērnam, aicinām sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu, rakstot uz e-pastu palidziba@mfa.gov.lv vai zvanot uz diennakts ārkārtas situāciju tālruni: +371 26337711. Tāpat varat sazināties ar Latvijas vēstniecības Vācijā Konsulāro nodaļu, zvanot pa tālruni +49 (0) 308260020 vai rakstot uz e-pastu consulate.germany@mfa.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas