E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33982
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ārlietas

Kā organizēt mirušā pelnu urnas atgādāšanu no ASV uz Latviju

J
jautā:
21. septembrī, 2024
Līga

Labdien! Lūgums palīdzēt ar padomu. Kalifornijā nomira mana māsa. Kur vērsties un kā organizēt pelnu urnas atgādāšanu no ASV uz Latviju? Kādi tieši dokumenti ir vajadzīgi, lai urna tiktu atsūtīta? 

A
atbild:
22. oktobrī, 2024

Ārlietu ministrija (ĀM) aicina jūs sazināties ar apbedīšanas birojiem Latvijā vai arī pilnvarot personu, kura var rīkoties jūsu vārdā un uzsākt sadarbību ar apbedīšanas birojiem Kalifornijā. 

Lai izvestu Latvijas valstspiederīgā mirstīgās atliekas no ASV, nepieciešami šādi dokumenti: 

  1. ASV medicīnas iestādes izsniegta izziņa par personas nāves cēloni, kuras īstumu apliecina ar Apostille tās pavalsts sekretāra birojs (Office of the Secretary of State), kurā izziņa ir izsniegta;
  2. personas miršanas apliecība, kuras īstums jāapliecina ar Apostille tās pavalsts sekretāra birojam, kurā apliecība ir izsniegta;
  3. kremācijas sertifikāts (Cremation Certificate) – ja pīšļi tiek pārvesti urnā, kura īstumu apliecina ar Apostille tās pavalsts sekretāra birojs, kurā dokuments ir izsniegts. 

ĀM norāda, ka katra aviokompānija var noteikt savus papildu noteikumus mirstīgo atlieku pārvadāšanai, tādēļ detalizētas informācijas saņemšanai nepieciešams sazināties ar aviokompāniju, kuras pakalpojumus ir plānots izmantot. Ja ir plānots izmanot vairākas aviokompānijas, tad jākonsultējas ar visām. 

Kremētas mirstīgās atliekas jātransportē stingri noslēgtā, izturīgā un aizzīmogotā urnā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas