E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19603
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Ja personai ir tikai traktora tiesības, bet viņa vada vieglo automašīnu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2020
A

Kāds ir sods, ja braucu ar vieglo automašīnu bez B kategorijas tiesībām, bet man ir traktora tiesības (TR2 kategorija)?

A
atbild:
06. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

LV portāls jau iepriekš ir sniedzis atbildi uz līdzīgu jautājumu. Atbilstoši Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras sniegtajai informācijai 2013. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, tostarp 1. panta 11. punktu izteica jaunā redakcijā, proti, mehāniskais transportlīdzeklis ir pašgājējs transportlīdzeklis, kas pārvietojas pa ceļu ar savu enerģiju (tai skaitā traktortehnika un trolejbuss), izņemot sliežu transportlīdzekļus. Minētos grozījumus veica, lai pārņemtu Eiropas Parlamenta un Padomes 2006. gada 20. decembra Direktīvas 2006/126/EK par vadītāju apliecībām 4. panta 4. punktu.

No minētā secināms, ka šobrīd likumdevējs traktortehniku nav īpaši nodalījis no citiem mehāniskajiem transportlīdzekļiem, kā tas bija pirms minēto grozījumu stāšanās spēkā.

Līdz ar to persona, kurai ir traktortehnikas vadīšanas tiesības, bet kura vada citas kategorijas transportlīdzekli, piemēram, B kategorijas mehānisko transportlīdzekli, saucama pie administratīvās atbildības saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.4 panta piekto daļu par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, nav iegūtas profesionālo vadītāju tiesības vai transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli, kas neatbilst vadītāja apliecībā norādītajam ierobežojuma kodam, par ko uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 40 līdz 280 eiro apmērā.

Turklāt saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 23. panta astoto daļu, ja transportlīdzekļa vadītājs citas kategorijas transportlīdzekli, tai skaitā traktortehniku, vada tikai ar AM, A1 vai TRAM kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām, uzskatāms, ka šim transportlīdzekļa vadītājam, vadot attiecīgo transportlīdzekli, vispār nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību. Nosacījums attiecībā uz A1 un TRAM kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām neattiecas uz šā panta otrās daļas 8. punktā minēto nosacījumu.

No minētās normas izriet, ka uzskatāms – personai vispār nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, ja tā citas kategorijas transportlīdzekli vada tikai ar AM, A1 vai TRAM kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām. Traktortehnikas vadīšanas tiesības šajā tiesību normā nav norādītas starp tām tiesībām, ar kurām pie citas kategorijas transportlīdzekļa stūres būtu uzskatāms, ka personai vispār nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību.

Tomēr, pētot tiesu praksi, jāsecina, ka tā ir pretrunīga, un joprojām daudzos tiesu nolēmumos tiek atzīts, ka personai, vadot citas kategorijas transportlīdzekli ar traktortehnikas vadīšanas tiesībām, vispār nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību.

Vienlaikus, ja persona, piemēram, izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par ko paredzēta kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 262. panta, nav nozīmes apstāklim, vai personai ir citas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, jo, kā norādīts judikatūrā, ja personai, kura vada vienai transportlīdzekļu vadītāja apliecības kategorijai atbilstošu transportlīdzekli, ir citas kategorijas vadītāja apliecība, uz kuru neattiecas Ceļu satiksmes likumā minētie izņēmumi, šī persona vada transportlīdzekli bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām.

LAPK 149.4 panta sestā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), paredz uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 430 eiro apmērā. Savukārt minētā panta septītā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu atkārtoti gada laikā, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), paredz transportlīdzekļa vadītājam piemērot administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un uzlikt naudas sodu 570 eiro apmērā.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka 2020. gada 1. jūlijā stāsies spēkā jaunais Administratīvās atbildības likums un sodi par pārkāpumiem ceļu satiksmē turpmāk tiks noteikti Ceļu satiksmes likumā (CSL). Piemēram, CSL 51. panta sestā daļa noteiks, ka par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), tiks piemērots naudas sods transportlīdzekļa vadītājam no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (280–570 eiro). Proti, tieši par šo konkrēto pārkāpumu sods nemainīsies, bet būs virkne izmaiņu, kurām jāseko līdzi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas