E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19536
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Ja nomirst mantot aicinātais

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2020
Jolanta

Pirms četriem mēnešiem nomira manas mātes brālis. Īpašums bija reģistrēts uz viņa vārda. Pēc trīs mēnešiem nomira viņa sieva, kura nebija pieteikusies uz mantojumu. Bērnu un mazbērnu viņiem nav. Gan vīram, gan sievai palika pa vienai māsai un to bērni. Kam pienākas mantojums? Vai sievas radiem ir tiesības uz mantojumu? Kādās daļās tas tiek sadalīts?

A
atbild:
03. aprīlī, 2020
Elīna Kurme
juriste

Pēc Jūsu mātes brāļa nāves puse no atstātā mantojuma pienācās viņa laulātajai, jo Civillikuma 396. panta pirmā daļa nosaka: ja mirušam laulātajam nepaliek ne lejupējie (bērni, mazbērni), ne adoptētie, pārdzīvojušais laulātais saņem pusi no mantojuma.

Mantojuma otru pusi manto mantojuma atstājēja radinieki. Civillikuma 404. pants noteic četras likumisko mantinieku šķiras, proti, pirmajā šķirā manto lejupējie, otrajā – tuvākie augšupējie (vecāki, vecvecāki), īstie brāļi un māsas, kā arī pirms mantojuma atstājēja mirušo īsto brāļu un māsu bērni, trešajā šķirā – pusbrāļi un pusmāsas, kā arī pirms mantojuma atstājēja mirušo pusbrāļu un pusmāsu bērni, ceturtajā šķirā – pārējie pēc pakāpes tuvākie radinieki. Mantojuma atstājējam nebija lejupējo, līdz ar to mantojuma otra puse piekrīt mantojuma atstājēja māsai – Jūsu mātei.

Vispārējais termiņš mantojuma pieņemšanai, ja mantojuma atstājējs nav to noteicis pēdējās gribas rīkojumā, kā arī tas nav noteikts zvērināta notāra publicētajā sludinājumā, atbilstoši Civillikuma 693. panta trešajai daļai ir viens gads.

Civillikuma 695. pants paredz: ja mantot aicinātais, proti, persona, kam ir iespēja kļūt par mantinieku, nomirst, nepaguvis noteiktajā termiņā izteikties par mantojuma pieņemšanu, šīs personas mantinieki pretendē gan uz tās atstāto, gan tai piekritušo, bet vēl nepieņemto mantojumu.

Līdz ar to, ņemot vērā likumisko mantinieku šķiru kārtību, Jūsu mātes brāļa sievas mantiniece ir viņas māsa, kam piekrīt gan pašas mantojuma atstājējas mantojums, gan puse no Jūsu mātes brāļa atstātā mantojuma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas