E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19330
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai drīkst pasūtīt kaņepju ziedus, kuri satur tetrahidrokanabinolu (THC)

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2020
Ričards

Vai ir legāli pasūtīt no Latvijas kaņepes ziedus, kuri satur THC?

A
atbild:
02. martā, 2020
Pārtikas un veterinārais dienests
Diāna Birkenfelde, Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja

Kaņepes ziedi pārtikā nav atļauti, līdz ar to komerciālos nolūkos šādu produktu kā pārtikas produktu nav atļauts ievest un laist tirgū Latvijā.

Ja ir paredzēts ārvalstu interneta veikalā pasūtīt pārtikas produktus personīgām vajadzībām, tad informējam, ka sūtījumus Eiropas Savienības ietvaros Pārtikas un veterinārais dienesta nekontrolē. Pasūtot no trešajām valstīm, tikai pārtikas sūtījumiem, ja to masa pārsniedz 30 kg, tiek piemērotas prasības, kuras sīkāk ir aprakstītas Komisijas Īstenošanas regulā (ES) 2019/1793.   

Papildus būtu jāņem vērā, ka atbilstoši ANO 1961. gada Vienotajai konvencijai par narkotiskajām vielām “kanabiss” ir kanabisa auga galotnītes ar ziediem vai augļiem (neietverot sēklas un lapas, kas neatrodas galotnītēs), no kurām vēl nav ekstrahēti sveķi, neatkarīgi no tā, kā tās apzīmē, savukārt “kanabisa augs” ir jebkurš Cannabis ģints augs. Kanabiss ir iekļauts Ministru kabineta noteikumu Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem” I pielikumā “Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I saraksts”. Saskaņā ar Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 5. pantu ir aizliegts audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, transportēt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties un lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai I sarakstā iekļautos augus, vielas un zāles.

Ja produkts (prece) satur tetrahidrokanabinolu (THC), uz to tiek attiecinātas prasības, kuras ir noteiktas Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likumā un Ministru kabineta noteikumos Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem”. THC ir psihotropa un Latvijā kontrolējama viela.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas