E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19271
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
8
1
8

Saimnieciskās darbības nodokļi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2020
Jānis

Labdien! Esmu personīgais treneris Apvienotajā Karalistē, taču nu mani ir pārņēmusi vēlme atgriezties Latvijā un darboties kā pašnodarbinātajam personīgajam trenerim šeit. Vēlētos nedaudz vairāk uzzināt par PVN: vai man kā pašnodarbinātajam, kas sniedz pakalpojumu, nevis preci, ir jāmaksā PVN? Un, ja ir jāmaksā, kādam jābūt gada ienākumam? Vēlētos arī uzzināt nedaudz vairāk par VSAOI. Vislabāk es to izprastu ar piemēru, tādēļ, lai jūs saprastu manu domu, sniegšu jums arī piemēru. Teiksim, es mēnesī nopelnu 1000 EUR, tātad no 430 EUR tiek atrēķināti 32,15%, kas iznāk 138,25 EUR. Papildus tam tiek aprēķināts 1000 EUR – 430 EUR, kas ir 570 EUR, no kā tiek norēķināti vēl 5%, kas sanāk 28,50 EUR. Tātad, ja mans mēneša kopējais galējais ienākums ir 1000 EUR, VSAOI es samaksāšu 138,25 EUR + 28,50EUR = 166,75 EUR? Jautājums īsumā ir: vai 32,15% norēķina tikai no 430 EUR?

A
atbild:
10. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskai personai, kura veic saimniecisko darbību (nodarbojas ar uzņēmējdarbību), ir izvēles iespējas reģistrācijai Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, proti, iekšzemes PVN maksātājs var izvēlēties reģistrēties vai nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā pirms apliekamo darījumu uzsākšanas vai līdz brīdim, kad tā veikto ar PVN apliekamo darījumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā sasniedz 40 000 eiro. Minētie 12 mēneši nav saistīti ar kalendāro gadu, bet ir attiecināmi uz jebkuru 12 mēnešu periodu. Reģistrācija pēc minētā sliekšņa sasniegšanas ir obligāta, ja vien nav spēkā atsevišķi Pievienotās vērtības nodokļa likumā noteiktie nosacījumi, kas pieļauj nodokļa nomaksu par pārsnieguma summu bez reģistrācijas.

Kamēr šāds slieksnis nav sasniegts, PVN reģistrā var arī nereģistrēties. Tas nozīmē, ka nodokļa rēķini un kvītis par pakalpojumiem izrakstāmas bez PVN.

Saimnieciskās darbības veicējam ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (par gadu) un kā pašnodarbinātajam jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Ja ienākumi mēnesī sasniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), sociālās iemaksas ( likme 32,15%) jāsamaksā par katru ceturkšņa mēnesi nākamajā ceturksnī.

Ja ienākumi mēnesī ir lielāki par 430 eiro, bet VSAOI maksā tikai no 430 eiro, tad no starpības starp reālajiem ienākumiem un 430 eiro jāveic VSAOI 5% apmērā (pensiju apdrošināšanai).

Taču VSAOI pilno likmi (32,15%) var maksāt arī no lielāka ienākuma, piemēram, no visiem 1000 eiro.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) jāmaksā nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam, kad obligāti iesniedzama gada ienākumu deklarācija.

Informācija par nodokļiem, deklarēšanu un citiem jautājumiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji”. Tajā ir arī informācija par PVN.

Vēl zināšanai varat izlasīt VID atbildi uz jautājumu: “Kādām izglītības programmām, mācību pakalpojumiem un mācību maksām ir piemērojams atbrīvojums no PVN?”

Diasporas klienti (ārzemēs dzīvojošie tautieši) var zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni +371 67122443. Darba laiks: P–C 8.15–17.00; piektdien 8.15–15.45 (pirmssvētku dienās darba laiks par vienu stundu īsāks). Maksa par zvanu tiek ieturēta atkarībā no klienta izvēlētā mobilā operatora un tarifa.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas