E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19136
Lasīšanai: 3 minūtes

Naudas līdzekļu sadalīšana starp piedzinējiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2020
Alika

Labdien! Vai tiesu izpildītājs var pārvirzīt konkrētas lietas parāda apmaksu uz citu lietu? Maksājuma mērķī konkrēti uzrādīts lietas numurs un parāda summa. Bet darbinieks šo naudu pārvirzīja uz cita parāda apmaksu. Parādniekam ir vairākas lietas.

A
atbild:
11. februārī, 2020

Labdien! Konkrētajā situācijā ir grūti sniegt skaidru atbildi, nezinot visus lietas faktiskos apstākļus un to, kādi prasījumi ir tiesu izpildītāja lietvedībā. Ja no atgūtajiem naudas līdzekļiem nav iespējams segt visus piedzinēju prasījumus, tad tie tiek apmierināti Civilprocesa likuma noteiktajā secībā.

Civilprocesa likuma 621. panta pirmā daļa nosaka: no summas, ko tiesu izpildītājs piedzinis no parādnieka, vispirms sedz sprieduma izpildes izdevumus, no pārējās summas apmierina piedzinēju prasījumus, kas pamatoti ar šā tiesu izpildītāja lietvedībā esošajiem izpildu dokumentiem.

Civilprocesa likuma 622. panta noteikumi nosaka: (1) Ja no parādnieka piedzītās summas nepietiek, lai apmierinātu visus prasījumus pēc izpildu dokumentiem, šī summa sadalāma starp piedzinējiem šajā likumā noteiktajā secībā, ja atsevišķā likumā kādiem piedzinējiem nav noteiktas priekšrocības.

(2) Katras nākamās kārtas prasījumi tiek apmierināti pēc iepriekšējās kārtas prasījumu pilnīgas apmierināšanas.

Pirmās kārtas prasījumi ir: 1) prasījumi par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas prasījumi par uzturlīdzekļu parāda piedziņu;

2) prasījumi par darba samaksas piedziņu;

3) prasījumi personisku aizskārumu dēļ, kuru dēļ radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve;

4) prasījumi par fiziskās personas labā apmierinātu kaitējuma kompensācijas pieteikumu krimināllietā.

Otrajā kārtā apmierināmi prasījumi par nodokļiem un nenodokļu maksājumiem budžetā.

Trešajā kārtā apmierināmi fizisko personu prasījumi par tādu zaudējumu atlīdzināšanu, kas nodarīti to mantai ar noziedzīgu nodarījumu, ja zaudējumu atlīdzināšana noteikta, pamatojoties uz tiesas spriedumu civillietā vai administratīvo pārkāpumu.

Ceturtajā kārtā apmierināmi visi pārējie prasījumi.

Ja, piemēram, tiesu izpildītājs piedzen vienas kārtas prasījumus, tad, dalot naudu starp piedzinējiem, tā būtu dalāma proporcionāli piedzenamajai summai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas