E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18940
Lasīšanai: 3 minūtes
20
20

Bezdarbnieka statuss un pabalsts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2020
Iveta

Labdien! Ja es iestājos bezdarbniekos, piemēram, 18.01., kad es saņemšu naudu? Cik bieži ir “jāatzīmējas” NVA, lai nepazaudētu bezdarbnieka pabalstu? Kādā veidā es pati varu atteikties no bezdarbnieka pabalsta? Vai, zaudējot bezdarbnieka pabalstu (laikus neierodos NVA), ir jāmaksā soda nauda?

A
atbild:
03. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir tad, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieka statusā ir jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā. Bezdarbnieka pabalstam iesniegums jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Lēmumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu VSAA nodaļa pieņem pēc visas pabalsta piešķiršanai nepieciešamās informācijas saņemšanas no Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts ieņēmumu dienesta, bet ne vēlāk kā mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

Bezdarbnieka statusā ir jāpilda Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 14. pantā paredzētie pienākumi, arī pienākums individuālajā darba meklēšanas plānā noteiktajā dienā ierasties Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Likums “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” neparedz soda naudu, bet gan pabalsta maksājuma izbeigšanu, ja persona zaudē bezdarbnieka status, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta informāciju, konstatē, ka persona nepamatoti saņem bezdarbnieka pabalstu, jo pabalsta saņemšanas laikā šai personai ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss, persona atsakās no bezdarbnieka pabalsta u. c. gadījumos.

Savukārt lēmumu par personai piešķirtā bezdarbnieka pabalsta pārmaksu atgūšanu VSAA pieņem, lai atgūtu summas, kas personai pārmaksātas pašas personas vainas dēļ, ja tā sniegusi nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nav paziņojusi par pārmaiņām, kuras ietekmē tiesības uz pabalstu.

Šādā gadījumā pārmaksātās bezdarbnieka pabalsta summas atgūst likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteiktajā kārtībā un apmērā.

Atteikties no bezdarbnieka pabalsta var, iesniedzot iesniegumu VSAA. Veidlapu iesniegumi atrodami VSAA mājaslapā.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas