E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18759
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Atlīdzība par attaisnotu darba kavējumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2019
Renāte

Labdien! Es strādāju maiņu darbu, un samaksa ir minimālā stundas tarifa likme. Novembrī nostrādāju 159 stundas, svētku diena bija brīva. Vai darba devējs pareizi aprēķināja manu darba algu (159 h x 2,5595 EUR/h = 406,96 EUR)?

A
atbild:
13. decembrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Pēc Jūsu sniegtās informācijas noprotams, ka Jums ir nolīgts normālais darba laiks ar maiņu darbu un Jums ir nolīgta minimālā stundas tarifa likme.

Darba likuma 74. panta pirmā daļa paredz darba devēja pienākumu izmaksāt panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, un tajā uzskaitīti gadījumi, kas īpaši atzīstami par attaisnojošiem. Šīs daļas 8. punkts paredz, ka viens no šiem gadījumiem ir darba neveikšana svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā.

Savukārt panta trešā daļa noteic panta pirmajā daļā minētās atlīdzības apmēru, proti, noteikto darba samaksu, ja darbiniekam noteikta laika alga, vai vidēji izpeļņu, ja noteikta akorda alga. Tādējādi no šo normu sistēmas izriet princips: ja darbinieks attaisnojošu iemeslu dēļ, piemēram, darba dienā iekritušas svētku dienas dēļ, kavēts veikt darbu, šāds faktiski nostrādātā darba laika samazinājums atstāj ietekmi uz darba samaksas apmēru. Proti, darba devējam par šādu attaisnotu darba kavējumu jāmaksā atlīdzība, kas pēc iespējas pielīdzināta parastajai darba samaksai. Tādējādi secināms, ka Darba likuma 74. panta pirmās daļas 8. punktā ietvertās tiesību normas mērķis ir kompensēt potenciālo darba samaksas samazinājumu, kad no darbinieka neatkarīgu iemeslu dēļ tiek samazināts faktiski nostrādātais darba laiks. Šādas atlīdzības sistēmas paredzēšana pēc būtības noteic arī to, ka attaisnoti kavētais darba laiks darbiniekam nav jānostrādā citā laikā, bet gan ir uzskatāms par apmaksātu prombūtni (atbilstoši Darba likuma 141. panta otrajai daļai svētku dienas ietilpst atpūtas laikā).

Tā kā Jums ir noteikta minimālā stundas tarifa likme un 2019. gada novembrī bija svētku diena (18. novembris), līdz ar to ir samazinājies normālā darba laika stundu daudzums (normālā darba laika stundu daudzums: 160 stundas) un izmaksājamā darba samaksa, darba devējam bija pienākums Jums aprēķināt un izmaksāt Darba likuma 74. panta pirmās daļas 8. punktā noteikto atlīdzību par 8 stundām , kas, pēc Jūsu sniegtās informācijas, nav izmaksāta.

Tāpat arī no Jūsu sniegtās informācijas izriet, ka darba devējs nav nodrošinājis Jūs ar darbu 1 stundu, līdz ar to darba devējam būtu jāizmaksā piespiedu dīkstāve par 1 nenodrošināto darba stundu atbilstoši Darba likuma 74. panta otrajā un trešajā daļā noteiktajam.

Lai varētu precīzi konstatēt faktiskos nodarbināšanas apstākļus, iesakām Jums savu aizskarto tiesību aizstāvībai vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, aizpildot šo iesnieguma veidlapu, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Iesniegumu var iesniegt elektroniski portālā www.latvija.lv. Iesniegums jānoformē valsts valodā, un tam vēlams pievienot darba līgumu u. c. dokumentus, kuri, pēc Jūsu domām, varētu apstiprināt iesniegumā norādītos faktus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas