E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18735
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kādi dokumenti jāuzrāda, ja aizsargjoslā būvē elektrolīnijas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2019
Silards

Uz mana zemes īpašuma “Augstsprieguma tīkls” aizsargjoslā būvē elektrolīnijas balstu uz betona pamatiem. Kādi dokumenti “Augstsprieguma tīklam”, projektētājam un būvniekiem par šo būvniecību ir jāuzrāda man kā zemes īpašniekam?

A
atbild:
30. decembrī, 2019
AS "Augstsprieguma tīkls"
Aija Ikstena, komunikācijas vadītāja

Atbilstoši Enerģētikas likuma noteikumiem AS “Augstsprieguma tīkls” kā energoapgādes komersantam ir pienākums saskaņot ar zemes īpašnieku jaunu objektu ierīkošanu. Šādu saskaņošanu veic objekta būvprojektēšanas stadijā pats AS “Augstsprieguma tīkls” vai uz pilnvarojuma pamata tā nolīgts darbuzņēmējs.

Likumā ir noteikti gadījumi, kad šādu saskaņošanu var aizstāt ar zemes īpašnieka informēšanu, – šāda objekta izbūve paredzēta teritorijas plānojumā, objekts tiek ierīkots esošas aizsargjoslas robežās un tās apgrūtinātās zemes platības nepalielinās vairāk kā par 10%, objektam ir piešķirts nacionālo interešu statuss u. c. Tāda pati informēšanas kārtība ir attiecināma arī uz esošu objektu pārbūvi. Zemes īpašnieks ir jāinformē par plānotajām aktivitātēm 30 dienas pirms darbu uzsākšanas, nosūtot tam informēšanas protokolu, kurā norādīts objekta novietojums zemes īpašumā un galvenie tā tehniskie rādītāji, kā arī nosūtot informāciju par darbu veicēju.

Ja objekta ierīkošanas vai pārbūves dēļ palielinās ar objekta aizsargjoslu apgrūtināmā platība, tad ar zemes īpašnieku tiek slēgts līgums par kompensāciju izmaksu.

Visas iepriekš minētās darbības tiek veiktas, lai zemes īpašnieks būtu informēts par plānotajiem darbiem viņa zemes īpašumā. Zemes īpašniekam, protams, ir iespējas iepazīties ar visu informāciju par atbilstošo projektu publiskajās datubāzēs, piemēram, pašvaldības būvvaldes mājaslapā, Būvniecības informācijas sistēmā u. c.

Par ekspluatācijas kārtā veicamajiem darbiem zemes īpašnieks tiek brīdināts vismaz divas nedēļas pirms darbu uzsākšanas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas