E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17486
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Kuram jāpļauj zāle zem augstsprieguma līnijas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2019
Pāvels

Labdien! Blakus manam īpašumam atrodas augstsprieguma līnija, zeme zem tās nav saimnieciski izmantota un ir apaugusi ar augsto zāli, kura gandrīz katru pavasari deg (arī šogad), apdraudot blakus esošus īpašumus. Kurš ir atbildīgs par zāles pļaušanu zem augstsprieguma līnijām (augstsprieguma līnijas aizsargjoslā) – zemes īpašnieks vai “Sadales tīkls”?

A
atbild:
12. jūlijā, 2019
AS "Augstsprieguma tīkls"
Aija Ikstena, komunikācijas vadītāja

AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) apkalpo visas Latvijas teritorijā esošās 330 kV un 110 kV elektropārvades līnijas, nodrošinot to ekspluatāciju, apkopi un remontu. Šo funkciju veikšanai Aizsargjoslu likumā ir noteiktas ekspluatācijas aizsargjoslas, noteiktas platības gar elektriskajiem tīkliem, kuras galvenais uzdevums ir nodrošināt minēto komunikāciju un elektropārvades līniju un to balstu efektīvu un drošu ekspluatāciju un attīstības iespējas.

AST uztur 110 kV un 330 kV elektropārvades līnijas aizsargjoslas atbilstoši Aizsargjoslu likumam un tam pakārtotiem tiesību aktiem. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 982 “Enerģētikas infrastruktūras objektu aizsargjoslu noteikšanas metodika” elektrisko tīklu aizsargjoslas trasēs uztur kārtībā objekta īpašnieks vai valdītājs tādā stāvoklī, kas nodrošina objekta ekspluatāciju. Tas nozīmē, ka uzturēšanas laikā tiek sekots, lai aizsargjoslās neveidotos elektropārvades līniju drošu darbību apdraudošs apaugums (krūmi un koki) un lai netiktu veiktas darbības, kuras apdraud 110 kV un 330 kV elektropārvades līniju drošu ekspluatāciju (zemes smelšanas, spridzināšanas un meliorācijas darbi u. c.).

AST nav tiesīga uzņemties pienākumu kopt un uzturēt kārtībā zem augstsprieguma elektropārvades līnijām un to balstiem citām fiziskām un juridiskām personām piederošos nekustamos īpašumus – zemesgabalus –, kā arī organizēt tajās citus, ar elektropārvades līniju ekspluatāciju tieši nesaistītus darbus, jo atbilstoši Aizsargjoslu likuma normām objekta, kuram ir noteikta aizsargjosla, īpašniekam vai valdītājam ir atļauts aizsargjoslā veikt tikai attiecīgā objekta ekspluatācijai, remontam, renovācijai un rekonstrukcijai nepieciešamos darbus. Savukārt nekustamā īpašuma īpašniekam vai valdītājam ir tiesības zemes gabalu izmantot tās lietošanas mērķim, ievērojot Aizsargjoslu likuma noteiktos aprobežojumus, kā arī citos tiesību aktos noteiktos vispārējos zemes īpašnieka pienākumus.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas