E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18611
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā iegūt pilsonību nepilsonim, kura vecāki 1940. gada 17. jūnijā bija Latvijas pilsoņi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2019
Vita

Labdien! Mans vīrs ir dzimis latviešu ģimenē, visi radi ir pilsoņi, bet viņš ir nepilsonis. Trīs gadu vecumā viņš mātei tika atņemts un uzauga bērnunamā. Kad tika piešķirti pilsoņa un nepilsoņa statusi, viņam bija 8 gadi. Kaut kādu dokumenta trūkumu dēļ viņam pilsonība netika piešķirta. Arī šobrīd PMLP dati ir nepilnīgi. Nav pareiza tēva identitāte. Naturalizācijas ceļā šobrīd vīrs pilsonību nokārtot nevar, jo kādu laiku ir dzīvojis ārzemēs. Vai var apstrīdēt pašreizējo nepilsoņa statusu? Vai ir iespējami izņēmumi? Kā rīkoties, lai iegūtu pilsonību? Vai jāgaida vēl trīs gadi, lai Latvijā būtu nodzīvoti pieci gadi? Kādos arhīvos vīrs par sevi var atrast pareizo informāciju?

A
atbild:
03. decembrī, 2019
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Ģirts Pommers, Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departamenta direktora vietnieks, sabiedrisko attiecību vadītājs
Linda Ņikona
LV portāls

Atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) publiski sniegtajai informācijai par Latvijas pilsoņu pēcnācējiem uzskata personas:

  • kuru dzimšanas brīdī viens no vecākiem ir Latvijas pilsonis (vienlaikus Latvijas pilsonību var iegūt pēcnācēji līdz 15 gadu vecumam);
  • kurām bija tiesības reģistrēties par Latvijas pilsoni līdz 2013. gada 1. oktobrim saskaņā ar Pilsonības likuma panta 1. punkta nosacījumiem, tas ir, personas, kuras 1940. gada 17. jūnijā bija Latvijas pilsoņi, vai to pēcnācēji un kuras nav citas valsts pilsoņi.

Kārtība, kādā PMLP pieņem un izskata iesniegumu un reģistrē personu par Latvijas pilsoni saskaņā ar minētā likuma 2. panta pirmās daļas 1. un 2. punkta nosacījumiem, noteikta Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 974  “Kārtība, kādā personu reģistrē par Latvijas pilsoni”.

Proti, ja Jūsu vīrs dzīves laikā netika adoptēts, viņam PMLP ir jāiesniedz radniecību apliecinoši dokumenti (piemēram, dzimšanas apliecības, laulības apliecība, ja mainījies uzvārds u. c.), lai apstiprinātu faktu, ka viņa priekštecis ir bijis Latvijas pilsonis 1940. gada 17. jūnijā.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas dokumentus var pieprasīt Dzimtsarakstu departamenta Arhīva nodaļā. Sīkāku informāciju un kontaktus var meklēt šeit.

Saņemot nepieciešamos dokumentus no dzimtsarakstu arhīva, persona var iesniegt iesniegumu PMLP ar lūgumu reģistrēt Latvijas pilsonību kā Latvijas pilsoņa pēcnācējs. Sīkāku informāciju var meklēt šeit.

Savukārt attiecībā uz naturalizācijas nosacījumiem PMLP vērš uzmanību, ka atbilstoši Pilsonības likuma 12. panta pirmās daļas 1. punktam naturalizācijas kārtībā Latvijas pilsonībā var uzņemt vienīgi personu, kurai naturalizācijas iesnieguma iesniegšanas dienā pastāvīgā dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos piecus gadus ir bijusi Latvijā, no kuriem kopumā pieļaujams gada pārtraukums, kas nevar būt pēdējā gadā pirms naturalizācijas iesnieguma iesniegšanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas