E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18335
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs 2019. gadā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2019
Lāsma

Par diviem 10 un 9 gadus veciem bērniem saņemu uzturlīdzekļus 245,10 eiro apmērā. Vēlos noskaidrot, vai šī summa atbilst valsts noteiktajai, jo, cik lasīju, ar šā gada 1. martu likumā noteikts, ka bērnam no 7 gadiem pienākas līdz 181,29 eiro.

A
atbild:
18. oktobrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteikts vecāku pienākums gādāt par bērnu “samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli”. Tomēr, lai nepieļautu tādu situāciju, ka viens vecāks otram paziņo – oficiāla darba un naudas viņam nav, tāpēc arī uzturlīdzekļus nemaksās –, šī paša likuma panta piektā daļa paredz, ka valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir jānodrošina jebkurā gadījumā neatkarīgi no spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēra aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un bērna vecumu.

Tā kā 2019. gadā Ministru kabineta noteiktā minimālā darba alga valstī ir 430 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai (107,50 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (129 eiro mēnesī).

Tātad, ja bērna vecākam ir divi 9 un 10 gadus veci bērni, viņa pienākums ir nodrošināt savu bērnu uzturam ne mazāk kā 2 x 129 jeb 258 eiro mēnesī.

Ja bērnu vecāks uzturlīdzekļus nemaksā, tam no vecākiem, pie kura dzīvo bērni, ir tiesības lūgt izmaksāt valsts garantētos uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Šī papildu garantija ir atkarīga no valsts ekonomiskajām iespējām un var tikt ierobežota tādā veidā, lai no tā labumu gūtu pēc iespējas vairāk bērnu. Ņemot vērā, ka negodprātīgo vecāku skaits, kuru vietā uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no valsts budžeta, sasniedzis teju 40 tūkstošus, likumdevējs lēmis, ka valsts garantētos uzturlīdzekļus izmaksā mazliet mazākā apmērā par to, kādu būtu jānodrošina pašiem vecākiem.  

Proti, Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma Pārejas noteikumu 9. punkts paredz, ka 2019. gadā uzturlīdzekļus no fonda bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai izmaksā 28,5% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 122,55 eiro mēnesī, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā vai vienošanās tekstā par uzturlīdzekļiem noteikto. Tātad valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs diviem 9 un 10 gadus veciem bērniem 2019. gadā ir – 245,10 eiro mēnesī.

Par sagaidāmajām izmaiņām uzturlīdzekļu izmaksā 2020. gadā lasiet LV portāla publikācijā “Kādas izmaiņas sagaidāmas uzturlīdzekļu izmaksā no fonda.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas