E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18286
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Personas datu nodošana trešajai personai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2019
Daiga

Vai pašvaldība savā teritorijā ietilpstošai dārzkopības sabiedrībai var izpaust manus, dārza īpašnieces, personas datus? Esmu šo dārzu iegādājusies izsoles kārtībā, un manam dārzam pieguļošās koplietošanas teritorijas apsaimnieko minētā dārzkopības sabiedrība ar mērķi nodrošināt dārzu īpašniekiem un biedriem sabiedrības pakalpojumu sniegšanu.

A
atbild:
22. oktobrī, 2019

Personas datu apstrādes tiesisko regulējumu Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679, kā arī Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti.

Lai tiesiski veiktu fizisko personu datu apstrādi, ir nepieciešams ievērot šādus pamatprincipus:

  • dati ir jāapstrādā likumīgi, godprātīgi un datu subjektam pārredzamā veidā;
  • dati tiek vākti konkrētos, skaidros un leģitīmos nolūkos (datu apstrādes mērķis), un to turpmāku apstrādi neveic ar minētajiem nolūkiem nesavietojamā veidā;
  • apstrādātie dati ir adekvāti, atbilstīgi un ietver tikai to, kas nepieciešams to apstrādes nolūkos (“datu minimizēšana”);
  • tiek ievēroti arī citi regulas 5. panta 1. punkta nosacījumi.

Kā tas izriet no jautājuma, pašvaldība (datu apstrādes pārzinis) kā datu apstrādes mērķi ir noteikusi “nodrošināt dārzu īpašniekiem un biedriem sabiedrības pakalpojumu sniegšanu”.

Savukārt datu apstrādes tiesiskie pamati ir paskaidroti regulas 6. panta 1. punktā. Datu apstrāde ir likumīga, ievērojot a)–f) apakšpunktā noteikto datu apstrādes tiesisko pamatu, respektīvi, Jūs esat piekritis datu apstrādei (nodot tos trešajai personai), dati tiek apstrādāti līguma ietvaros (vai ir izteikts lūgums noslēgt līgumu datu apstrādes nodrošināšanai; dati tiek apstrādāti, lai izpildītu uz pārzini (pašvaldību) attiecināmu juridisku pienākumu; lai aizsargātu datu subjekta vai citas fiziskas personas vitālās intereses; lai izpildītu uzdevumu, ko veic sabiedrības interesēs vai īstenojot pārzinim likumīgi piešķirtās oficiālās pilnvaras; apstrāde ir vajadzīga pārziņa vai trešās personas leģitīmo interešu ievērošanai.

Lai izvērtētu datu nodošanas tiesiskumu, ir jāsaprot, vai pašvaldības rīcībai ir iespējams piemērot kādu regulas 6. panta 1. punkta a)–f) apakšpunktā noteikto tiesisko pamatu.

Pašvaldības darbību reglamentē likums “Par pašvaldībām”. Pašvaldībai saskaņā ar minētā likuma 6. pantu ir noteikta to kompetence (autonomās un deleģētās funkcijas). Pašvaldību autonomo funkciju uzskaitījums ir sniegts likuma “Par pašvaldībām” 15. pantā, kurā noteikts, ka pašvaldības autonomā funkcija ir:

  • organizēt iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus (ūdensapgāde un kanalizācija; siltumapgāde; sadzīves atkritumu apsaimniekošana; notekūdeņu savākšana, novadīšana un attīrīšana) neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds;
  • gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (ielu, ceļu un laukumu būvniecība, rekonstruēšana un uzturēšana; ielu, laukumu un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; atkritumu savākšanas un izvešanas kontrole; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana).

Ņemot vērā, ka iepriekš minētās funkcijas (apsaimniekošana) veic dārzkopības sabiedrība, minētajai sabiedrībai ir tiesības apstrādāt (iegūt) attiecīgo dārzkopības sabiedrības biedru datus, kā arī to īpašnieku datus, kas nav sabiedrības biedri, bet kuriem attiecīgā sabiedrība sniedz apsaimniekošanas pakalpojumus. Tā kā ir notikusi īpašnieku maiņa (īpašums iegādāts izsoles ceļā), Jūsu kā jaunā īpašnieka dati ir iekļauti zemesgrāmatā, kas ir publisks reģistrs.

Lai vērtētu, vai pašvaldības darbībās ir datu apstrādes pārkāpuma sastāvs, jāsaprot, kādus personas datus tā ir nodevusi. Vērtējot pirmšķietami, ja pašvaldība ir nodevusi dārzkopības sabiedrībai informāciju par īpašnieka maiņu (informācijas apjoms nav lielāks par to, kas pieejams publiskos reģistros), tad šādā darbībā (vērtējot pirmškietami) pārkāpums nav saskatāms.

Ņemot vērā minēto, Jums ir tiesības vērsties attiecīgajā pašvaldībā (kas veica datu nodošanu) ar iesniegumu, lūdzot izskaidrot Jūsu personas datu nodošanas tiesisko pamatu, mērķi un to personu loku, kuriem Jūsu dati tika izpausti, un nodoto datu apjomu (kādi tieši dati tika nodoti).

Pašvaldībai saskaņā ar regulas 12. panta 3. punktu ir pienākums sniegt Jums atbildi mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas.

Ja minētajā periodā Jūs nesaņemat atbildi vai saņemtā atbilde Jūs neapmierina (piemēram, sniegta formāla atbilde, “atrakstīšanās” u. tml.), Jums ir tiesības iesniegt sūdzību Datu valsts inspekcijā, kas ir uzraudzības iestāde datu apstrādes jomā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas