E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18280
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai bērni var lidot patstāvīgi pie tēva uz Turciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2019
Diana

Situācija: bērni (14 un 16 gadus veci) dzīvo pie mātes Latvijā; tēvs, Latvijas pilsonis, dzīvo Turcijā. Vai bērni var lidot vieni paši uz Turciju? Vai ir nepieciešama vecāku notariāli apliecināta piekrišana bērnu patstāvīgai izceļošanai, ko apstiprina māte Latvijā? Vai viens vecāks var to apstiprināt? Vai tēvs, esot Turcijā, var sagatavot šādu piekrišanu elektroniski?

A
atbild:
24. oktobrī, 2019
Latvijas notārs
Jānis Skrastiņš, priekšsēdētājs, zvērināts notārs
Linda Ņikona
LV portāls

Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš skaidro, ka bērni aprakstītajā situācijā var lidot vieni paši uz Turciju, ja ir viena vecāka, kurš ir Latvijas valstspiederīgais, notariāli apliecināta piekrišana viņu patstāvīgai izceļošanai no valsts. Vienlaikus viņš iesaka tomēr sazināties arī ar lidsabiedrību, kuras pakalpojumus bērni izmantos, jo tā var būt noteikusi papildu prasības.

LV portāls norāda, ka saskaņā ar Ārlietu ministrijas mājaslapā ievietoto informāciju Latvijas pilsoņiem vīza ieceļošanai Turcijā ar tūrisma mērķi nav nepieciešama, ja uzturēšanās nepārsniedz 90 dienas 180 dienu laikā un attiecīgi 30 dienas katrā ieceļošanas reizē. Ja uzturēšanās tiek plānota uz ilgāku laiku vai arī ieceļošanas mērķis ir cits, jānoformē vīza, izmantojot e-vīzas sistēmu (www.evisa.gov.tr) vai vēršoties Turcijas vēstniecībā Rīgā vai citā Jums tuvākajā Turcijas vēstniecībā ārvalstīs. Savukārt pasei ieceļošanas brīdī jābūt derīgai vismaz 6 mēnešus.

Tāpat jānorāda, ka visprecīzāko informāciju par ceļošanas noteikumiem, nepieciešamajiem dokumentiem un aktuālo valsts tiesisko regulējumu var saņemt apmeklējamās valsts, šajā gadījumā Turcijas, vēstniecībā Latvijā, kā arī Latvijas vēstniecībā Turcijā. Turcijas vēstniecības Latvijā kontaktinformāciju var meklēt šeit, savukārt Latvijas vēstniecības Turcijā kontaktinformāciju – šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas