E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1826
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Politika

Uzturēšanās atļaujas saņemšana otro reizi

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2013
Iveta Rudzīte

Sakiet, lūdzu, kādi dokumenti un kur jāiesniedz Krievijas pilsonim, kas ir laulībā ar Latvijas pilsoni, lai saņemtu termiņuzturēšanās atļauju otro reizi, tas ir, uz četriem gadiem. Uzturēšanās atļauja beidzas februāra beigās. Vai jāgaida izsaukums, vai persona var pati (bez laulātās) doties uz attiecīgo iestādi, lai noformētu attiecīgos dokumentus un saņemtu atļauju. Kāda ir valsts nodeva un cik ilgā laikā atļauju var saņemt. Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
17. janvārī, 2013
Laura Platace
LV portāls

PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Lāsma Lapinska informē, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumu Nr.564 Uzturēšanās atļauju noteikumi” 4.2.apakšpunktu, ja ārzemnieks uzturas Latvijas Republikā ar derīgu uzturēšanās atļauju, dokumentus atkārtotas uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai viņš ir tiesīgs iesniegt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Lai saņemtu uzturēšanās atļauju, ir jāvēršas Rīgas 1.nodaļā vai pārvaldes teritoriālajās nodaļās ārpus Rīgas un Rīgas rajona un kā noteikts „Uzturēšanās atļauju noteikumu” 61.punktā, jāuzrāda Latvijas Republikā atzīts derīgs ceļošanas dokuments un jāiesniedz šādi dokumenti:
• noteikta parauga anketa uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai (ja dokumentā norādāmās ziņas nav mainījušās, jāiesniedz brīvas formas iesniegums, kurā norāda uzturēšanās atļaujas pieprasīšanas iemeslu un termiņu, uz kādu pieprasa uzturēšanās atļauju);
• fotogrāfija;
• pilsonības vai mītnes zemes, ja ārzemnieks tajā uzturējies ilgāk par 12 mēnešiem, kompetentas iestādes izsniegta izziņa par sodāmību (ārzemniekam, kurš vecāks par 14 gadiem);
• dokuments, kas apliecina nepieciešamo iztikas nodrošinājumu; 
 dokuments, kas apliecina paredzamo dzīvesvietu Latvijas Republikā (jāiesniedz, ja mainīta dzīvesvieta); 
• maksājuma dokuments, kas apliecina valsts nodevas samaksu;
• laulību apliecinošs dokuments.

L.Lapinska norāda, ka saskaņā ar „Uzturēšanās atļauju noteikumu” 7.punktu pirms dokumentu iesniegšanas Krievijas pilsoņa uzaicinātājam (laulātai) Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē jāapstiprina izsaukums. Izsaukuma apstiprināšanas kārtība sīkāk ir aprakstīta PMLP mājaslapā, sadaļā „Pakalpojumi”/ Uzturēšanās atļaujas, izsaukumi.

L.Lapinska skaidro: saskaņā ar Imigrācijas likuma 33.panta pirmās daļas 1.2 punktu uzturēšanās atļauju PMLP sagatavo 10 darbdienu laikā pēc ārzemnieka pieprasījuma vai gadījumā, ja ārzemnieka likumīgās uzturēšanās Latvijas Republikā termiņš ir īsāks par 10 darbdienām, uzturēšanās atļauju sagatavo divu darbdienu laikā. Savukārt Imigrācijas likuma 33.panta pirmās daļas 1.punkts nosaka, ka PMLP pēc visu termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu saņemšanas tos izskata un atbildi sniedz 30 dienu laikā. Līdz ar to ārzemniekam dokumenti jāiesniedz ne vēlāk kā 45 dienas pirms uzturēšanās atļaujas termiņa beigām (30 dienas dokumentu izskatīšana un vēl uzturēšanās atļaujas izgatavošanas termiņš 10 darbdienas).

Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumu Nr.571 „Noteikumi par valsts nodevu par vīzas, uzturēšanās atļaujas vai Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusa Latvijas Republikā pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu un ar to saistītajiem pakalpojumiem” 5.2.apakšpunktā noteikts, ka termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai iesniegto dokumentu izskatīšana ir:
• 30 dienu laikā – 50 latu;
• 10 darbdienu laikā – 150 latu;
• piecu darbdienu laikā – 200 latu.

Bet Ministru kabineta 2012.gada 21.februāra noteikumu Nr.133 „Noteikumi par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu” 4.punktā noteikts, ka valsts nodevas apmērs par personas apliecības izsniegšanu:
• ir 10 latu, ja personas apliecību izsniedz 10 darbdienu laikā;
• ir 20 latu, ja personas apliecību izsniedz divu darbdienu laikā.
Informācija par uzturēšanās atļauju saņemšanu ir pieejama arī PMLP mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas