E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18114
Lasīšanai: 5 minūtes
1
2
1
2

Ar tiesu izpildītāju ir jākomunicē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2019
Rita

Labdien! Saskaņā ar tiesas nolēmumu zvērināts tiesu izpildītājs no maniem ienākumiem ņem summu manai parāda dzēšanai. Katru mēnesi es saņemu algu, kas nav lielāka par 410 eiro (pēc izpildītāja atskaitījumiem), bet šomēnes man, neskaitot algu, VSAA ieskaitīja naudu par slimības lapu B, kā arī tika samaksāta atvaļinājuma nauda, kopā tie bija 292,22 eiro. Tiesu izpildītājs no mana konta noņēma 309,98 eiro. Manai meitai ir invaliditāte, un tagad tiesu izpildītājs atstāja mani bez centa nākamajam mēnesim. Kā tas var būt, un ko es varētu darīt, lai saņemtu atpakaļ savu naudu?

A
atbild:
23. oktobrī, 2019

Nezinot visus faktiskos apstākļus, ir grūti sniegt pilnvērtīgu atbildi.

Summas, uz kurām nevar vērst piedziņu, ir noteiktas Civilprocesa likuma 596. pantā:

Piedziņu nevar vērst uz:

  • atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalstiem;
  • bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Ja tiesu izpildītājs ir vērsis piedziņu uz naudas līdzekļiem, uz kuriem saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem nevar vērst piedziņu, tad Jums tiesu izpildītājs par to ir jāinformē. Komunicēt ar tiesu izpildītāju ir parādnieka pienākums.

Nosūtot rīkojumu kredītiestādei par parādnieka naudas līdzekļu apķīlāšanu, tiesu izpildītājs rīkojumā norāda parādnieka bankas kontā saglabājamo minimālo naudas līdzekļu apmēru mēnesī (atbilstoši parāda veidam). Pildot rīkojumu, kredītiestāde ievēro saglabājamo naudas līdzekļu apmēru, bet bankas kontā atlikušos naudas līdzekļus pārskaita uz tiesu izpildītāja depozīta kontu. Savukārt tiesu izpildītājam saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 152. panta trešo daļu naudas līdzekļus, kas piedzīti no parādnieka un nododami piedzinējam, jāpārskaita piedzinējam 10 dienu laikā no dienas, kad tie ieskaitīti tiesu izpildītāja depozīta kontā, ja nav objektīvu iemeslu, kuru dēļ naudas līdzekļu pārskaitīšana atliekama. Ja tiesu izpildītājs naudas līdzekļus ir pārskaitījis piedzinējam, tad šos naudas līdzekļus atgūt nebūs iespējams.

Lai nākotnē izvairītos no šādas situācijas, parādniekam, zinot, ka mēnesī var ienākt alga ne tikai par iepriekšējo mēnesi, bet arī par kārtējo mēnesi vai kādi citi naudas līdzekļi, uz kuriem nevar vērst piedziņu, ir laikus jāinformē par to tiesu izpildītājs, kura lietvedībā atrodas izpildu lieta. Norādāms, ka parādniekam ir pienākums tiesu izpildītājam sniegt informāciju par savu mantisko stāvokli, kā arī informēt tiesu izpildītāju par summām, uz kurām saskaņā ar Civilprocesa likuma 596. pantu tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu.

No jautājuma noprotams, ka, iespējams, tiesu izpildītājs veic ieturējumus no darba algas un ir arī apķīlājis bankas kontu, kurā Jūs saņemat algu.

Jūs varat vērsties pie tiesu izpildītāja ar iesniegumu un norādīt bankas kontu, uz kuru saņemat darba samaksu, un lūgt to atbloķēt. Iesniegumā norādiet, ka konts ir nepieciešams darba algas saņemšanai, un klāt pievienojiet konta pārskatu par pēdējiem trim mēnešiem, kas to apliecina. Iespējams, tiesu izpildītājs nāks Jums pretī un kontu atbloķēs.

Varbūt tiks piemērota Civilprocesa likuma 594. panta 21 daļa: ja vienas izpildu lietas ietvaros piedziņa vienlaikus tiek vērsta gan uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, gan uz noguldījumiem kredītiestādē, tiesu izpildītājs pēc parādnieka lūguma dod kredītiestādei rīkojumu saglabāt kontā, kurā parādnieks saņem darba samaksu vai tai pielīdzinātos maksājumus, naudas līdzekļus šā panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktajā apmērā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas