E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17815
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļu konvencijas nosacījumi IIN piemērošanai Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2019
Davide Ceradini

Hi! I’m Davide Ceradini I come from Italy and since October 2018 I’m working as PhD at the Latvian Institute of Organic Chemistry, I’m getting my money from an european fellowship (H2020 Marie Curie), I got full taxation on my salary, is that normal? There are no benefit for student with fellowship (i. e. in my contry the same fellowship is tax free). Futhermore there is an agreement between my country and Latvia in witch if I’m a research workning in an university-related institute I should not have taxation, can you help me with that also (https://www.finanze.gov.it/export/sites/finanze/it/.content/Documenti/Varie/LETTONIA_1997-Testo_G.U._ita_en.pdf)?

Nāku no Itālijas un kopš 2018. gada oktobra strādāju Latvijas Organiskās ķīmijas institūtā (esmu doktorants). Saņemot Eiropas stipendiju (Marijas Sklodovskas-Kirī stipendija H2020 ietvaros), atklāju, man aprēķināts pilns algas nodoklis. Vai tas ir normāli? Vai šeit nav nodokļa atvieglojumu studenta stipendijai? Manā valstī šāds maksājums ir atbrīvots no nodokļiem. Turklāt starp manu valsti un Latviju ir noslēgta konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un nodokļu nemaksāšanas novēršanu. Tātad, ja es veicu zinātniski pētniecisku darbu ar universitāti saistītā institūtā, man nevajadzētu maksāt nodokļus. Vai varat man palīdzēt šajā jautājumā?

A
atbild:
11. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Ja persona saņem algota darba ienākumu par darbu Latvijā, ienākumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Ja persona ir uzskatāma par nerezidentu Latvijas nodokļu normatīvo aktu piemērošanai, tad stipendija nav ietverama personas ienākumā, kas apliekams ar nodokli.

Ja persona ir uzskatāma par rezidentu Latvijas nodokļu normatīvo aktu piemērošanai, bet vienlaikus ir uzskatāma par Itālijas rezidentu saskaņā ar Latvijas un Itālijas konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un nodokļu nemaksāšanas novēršanu (turpmāk – nodokļu konvencija) noteikumiem, jāievēro nodokļu konvencijas noteikumi.

Atbilstoši nodokļu konvencijas 20. panta noteikumiem ienākumi, kurus par veikto mācību vai pētniecības darbu saņem fiziskā persona, kas ierodas Latvijā ar nolūku mācīt vai nodarboties ar pētniecības darbu universitātē, koledžā vai citā šīs Latvijas atzītā izglītības iestādē un kas ir vai tieši pirms ierašanās Latvijā bija Itālijas rezidents, netiks aplikta ar nodokļiem Latvijā divu gadu laikā no dienas, kad šī persona pirmoreiz ieradās Latvijā minētajā nolūkā. Šie noteikumi netiks piemēroti ienākumiem, kas gūti par izpētes darbiem, ja šie izpētes darbi ir veikti nevis sabiedriskajās interesēs, bet gan kādas personas vai personu privātajās interesēs.

Tādējādi, ja persona (Itālijas rezidents nodokļu konvencijas piemērošanai) saņem ienākumu, kas atbilst nodokļu konvencijas 20. pantā minētajam ienākumu veidam, šis ienākums ir atbrīvojams no iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas