E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17744
Lasīšanai: 5 minūtes
8
8

Sociālā darba un aprūpes specialitātes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2019
Iveta

Labdien! Atradu šeit daļu atbildes uz savu jautājumu. Bet vēlējos pilnīgāku atbildi – sociālais rehabilitētājs, sociālais aprūpētājs, sociālais darbinieks, karitatīvais sociālais darbinieks. Kādas ir atšķirības starp šīm specialitātēm?

A
atbild:
16. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atšķirības varat mēģināt izprast, iepazīstoties ar Sociālo pakalpojumu un palīdzības likumu. Likumā ir noteikti sociālā darba, karitatīvā sociālā darba, sociālās aprūpes, sociālās rehabilitācijas, profesionālās rehabilitācijas pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanas un saņemšanas principi, raksturoti attiecīgo speciālistu uzdevumi.

Sociālais rehabilitētājs plāno, vada un organizē sociālās aktivizēšanas darbu tā, lai veicinātu indivīda iekļaušanos sabiedrībā; sadarbībā ar citiem speciālistiem palīdz sociālajam darbiniekam izstrādāt un īstenot klientu individuālos sociālās rehabilitācijas plānus, mainīt un papildināt tos atbilstoši pārmaiņām klienta dzīves situācijā; palīdz klientam uzlabot esošās un apgūt jaunas sociālās prasmes.

Sociālais aprūpētājs plāno sociālos pakalpojumus, lai nodrošinātu tādas personas pamatvajadzību apmierināšanu, kura vecuma vai veselības stāvokļa dēļ to nevar izdarīt saviem spēkiem; atbilstoši klienta vēlmēm un vajadzībām nosaka sociālās aprūpes pakalpojumu kompleksa vai atsevišķu pakalpojumu nepieciešamību un organizē pakalpojumu sniegšanu; novērtē, kā mainās klienta iespējas aprūpēt sevi, un attiecīgi maina sociālās aprūpes pakalpojumu kompleksa apjomu un saturu.

Sociālā darbinieka un karitatīvā sociālā darbinieka profesionālā darbība ir vērsta uz to, lai panāktu un veicinātu indivīda sociālo problēmu praktisku risinājumu un viņa dzīves kvalitātes uzlabošanos, iekļaušanos sabiedrībā, spēju palīdzēt pašam sev. Sociālais darbinieks un karitatīvais sociālais darbinieks pēc apstākļu izvērtēšanas sniedz personai palīdzību un atbalstu sociālo problēmu risināšanā; palīdz personai attīstīt spēju risināt personiskās, starppersonu un sociālās problēmas; atbalsta personas attīstības iespējas, kā arī tiesības patstāvīgi pieņemt lēmumus un tos īstenot; piesaista sociālekonomiskos resursus un attiecīgos sociālos pakalpojumus personas vai personu grupas sociālo problēmu risināšanai; nodrošina informāciju par sociālo pakalpojumu sniedzējiem un veido kontaktus starp sociālo pakalpojumu saņēmējiem un sniedzējiem.

Karitatīvais sociālais darbs ir sociālajam darbam analogs darbs, kura mērķis ir palīdzēt personām, ģimenēm, grupām vai sabiedrībai kopumā atgūt spēju sociāli un garīgi funkcionēt.

Tiesības veikt sociālo darbu ir personām, kas ieguvušas otrā līmeņa profesionālo augstāko vai akadēmisko izglītību sociālajā darbā vai karitatīvajā sociālajā darbā.

Tiesības sniegt sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un sociālo palīdzību ir personām, kas ieguvušas pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību sociālās aprūpes, sociālās rehabilitācijas vai sociālās palīdzības sniegšanas jomā vai profesionālo vidējo izglītību sociālās aprūpes jomā (pēc tādas profesionālās vidusskolas vai citas izglītības iestādes beigšanas, kura īsteno profesionālās vidējās izglītības programmas).

Profesiju klasifikatorā noteikts:

Atsevišķās grupas “3412 Sociālā darba speciālisti” profesijās nodarbinātie administrē un ievieš sociālās palīdzības programmas un valsts un pašvaldību sociālos pakalpojumus, kā arī sniedz konsultatīvu, organizatorisku palīdzību klientiem personīgo individuālo un sociālo problēmu risināšanas procesā, sniedz palīdzību personām ar speciālām vajadzībām, aizstāv bērna vai citas rīcībnespējīgas personas personiskās un mantiskās intereses un tiesības, māca klientiem nepieciešamās sociālās un darba prasmes, organizē interešu izglītības darbu un vada interešu pulciņus.

Klasifikatorā šajā grupā iekļauti arī sociālais aprūpētājs un sociālais rehabilitētājs.

Atsevišķās grupas “2635 Sociālā darba un konsultāciju vecākie speciālisti” profesijās nodarbinātie nodrošina konsultācijas un padomu personām individuāli, grupā un organizācijā, kā arī ģimenēm, risina sociālās un individuālās problēmas, palīdz klientiem attīstīt prasmi piekļūt resursiem un atbalsta pakalpojumiem sociālo problēmu risināšanai.

Klasifikatorā šajā grupā iekļauti: sociālais darbinieks, karitatīvais sociālais darbinieks, sociālais darbinieks darbam ar ģimeni un bērniem u.c.

Labākam priekšstatam un zināšanai var iepazīties ar attiecīgo profesiju standartiem. Standartos detalizēti uzskaitīti darba pienākumi un veicamie uzdevumi, prasmes un zināšanas, kādām jābūt attiecīgajā profesijā. Jāmeklē Valsts izglītības satura centra mājaslapā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas