E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17710
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Vai ir iespējams piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2019
Kristīne

Mana bērna bioloģiskais tēvs labprātīgi maksā ikmēneša uzturnaudu 100 EUR apmērā. Juridiski tas nav nokārtots. Vairāk viņš nevēlas maksāt. Ar šo summu ir par maz, lai varētu uzturēt bērnu. Vai un kādā veidā es varu pieprasīt uzturnaudu, kura būtu puse no visa ikmēneša apmēra, kas tiek iztērēts bērna uzturēšanai.

A
atbild:
12. augustā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērna tēvs ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, tad tas ir iespējams, jo situācijas apraksts liecina, ka vecāks nenodrošina pat uzturlīdzekļu minimumu.

Jāsāk ar to, ka Latvijā ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Tas nozīmē: katram vecākam – gan mātei, gan tēvam – neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir absolūts un neapstrīdams pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā (Civillikuma 179. panta piektā daļa).

Minimālo uzturlīdzekļu apmēra aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un bērna vecumu.

Proti, tā kā minimālā mēneša alga Latvijā 2019. gadā ir 430 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs šobrīd bērnam ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (107,50 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (129 eiro mēnesī).

Šādā situācijā, kad vecāki līdz šim nav juridiski risinājuši uzturlīdzekļu jautājumu, bērna mātei ir tiesības vienkāršā administratīvā procesa kārtībā uzturlīdzekļus minimālajā apmērā saņemt no valsts nodrošinātā Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Šādā nolūkā Jums jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksu no fonda.

Vienkāršākais veids, kā iesniegt uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu, ir izmantot portāla www.latvija.lv e-pakalpojumu Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai.

Fonda administrācija pēc iesnieguma saņemšanas sazināsies ar bērna tēvu un lūgs sniegt paskaidrojumu par pienākuma nodrošināt uzturlīdzekļus sava bērna uzturam valstī noteiktajā minimālajā apmērā izpildi, kā arī izskaidros iespējamās tiesiskās sekas, ja parādnieks uzturlīdzekļus arī turpmāk nemaksās vismaz minimālajā apmērā un tos viņa vietā izmaksās valsts. 

Jāteic, ka, ņemot vērā lielo uzturlīdzekļu nemaksātāju skaitu valstī, ir noteikts pārejas periods uzturlīdzekļu izmaksai no fonda, tāpēc 2019. gadā šādā ceļā iespējams saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus samazinātā apmērā:

  • katram bērnam no piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai 24% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 103,20 eiro mēnesī;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai un no 18 gadiem līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja bērns turpina pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā, 28,5% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 122,55 eiro mēnesī.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir nepieciešams tikai bērna pamatvajadzību nodrošināšanai, taču likumdevējs ir noteicis arī to, ka abi vecāki uztur bērnu samērā ar savām spējām un mantas stāvokli (nevis uz pusēm, kā minēts jautājumā). Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. (Civillikuma 179. panta pirmā daļa). Tātad, ja vecāku rocība atļauj, ir tikai normāli un pašsaprotami, ja bērniem tiek nodrošināts vairāk par minimumu.

Lai piedzītu uzturlīdzekļus lielākā apmērā par valstī noteikto minimumu, ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu.

Tas gan nenozīmē, ka tiesa prasību par uzturlīdzekļu piedziņu prasītajā apmērā pilnībā apmierinās. Atbilstoši Civilprocesa likuma 10. pantā noteiktajam sacīkstes principam puses šādos gadījumos realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā – katra puse pierāda tiesai savu prasījumu pamatotību. Ja uzturlīdzekļi valstī noteiktajā minimālajā apmērā savam bērnam ir jānodrošina jebkādos dzīves apstākļos un grūtībās, izšķirot strīdu tiesā par uzturlīdzekļu apmēru, kas to pārsniedz, nepieciešamība pēc lielāka uzturlīdzekļu apmēra ir jāpamato un jāpierāda, iesniedzot dokumentus, kas apliecina bērna vajadzības, to izmaksas un abu vecāku materiālās iespējas tās apmierināt.

Katrai izdevumu pozīcijai, kas attiecināma tieši uz konkrētā bērna uzturēšanu, pretī jāliek pierādījumi, kas apstiprina to nepieciešamību un apmēru. Savukārt, ja atbildētājam izdodas pierādīt, ka prasība nav pamatota un/vai nodrošināt pieprasīto summu nav iespējams, tiesa prasību var noraidīt vai apmierināt daļēji. Nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiesa vērtēs gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku finansiālo stāvokli. Katrā ziņā tiesas noteiktais uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par valstī noteikto minimālo apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas