E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17553
Lasīšanai: 2 minūtes

Kad tiek veikti ieturējumi, lai piedzītu kompensāciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2019
Aleksandrs

Labdien! Civilprocesa likuma 594.2. daļā rakstīts: “[..] vai kompensāciju par kaitējumu [..]”. Ko tas nozīmē? Vai šie vārdi attiecas tikai uz fizisku personu vai arī uz valsts materiālā kaitējuma kompensāciju? Vai valsts materiālā kaitējuma kompensācija nozīmē kaut ko citu? Kurā likumā tā aprakstīta?

A
atbild:
16. augustā, 2019

Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 2. punkts nosaka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai: piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura dēļ radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50%, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Jūsu norādītie vārdi “vai kompensāciju par kaitējumu” nozīmē, ka tiesu izpildītājs, veicot ieturējumus no parādnieka darba samaksas, var veikt piedziņu krimināllietu ietvaros, kurās kaitējums ir nodarīts ar noziedzīgu nodarījumu. Piedziņu var veikt uz izpildu dokumenta (tiesas nolēmuma) pamata.

Piedziņa ir iespējama arī par labu juridiskai personai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas