E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17166
Lasīšanai: 2 minūtes

Braucot ar mašīnu uz ārvalstīm, jānoskaidro aktuālais tiesiskais regulējums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2019
Anatolijs

Labdien! Vai es drīkstu šķērsot robežu ar Krieviju caur Igauniju, ja man ir pilnvara lietot automašīnu, bet es neesmu ierakstīts tehniskajā pasē kā “turētājs”?

A
atbild:
12. jūnijā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Kā iepriekš LV portālam norādījusi Latvijas Zvērinātu notāru padomes zvērināta notāre Anta Maldupe-Krūmiņa, Eiropas Savienības valstu teritorijā nav nepieciešams pilnvarojums automašīnas lietošanai.

Izņēmums ir prasības Polijā: ja no transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības neizriet vadītāja tiesības lietot šo transportlīdzekli, šai personai ir jābūt līdzi dokumentam, kas šādas tiesības apliecina. Dokuments, kas apliecina tiesības lietot transportlīdzekli, var būt transportlīdzekļa īpašnieka rakstiski noformēta pilnvara uz transportlīdzekļa vadītāja vārda vai cits dokuments, no kura izriet vadītāja tiesības uz transportlīdzekļa lietošanu. Šī prasība attiecas uz visiem ārzemēs reģistrētiem transportlīdzekļiem neatkarīgi no tā, vai pārvadājums notiek privātā vai komerciālā nolūkā. Ieteicams pārtulkot minēto dokumentu poļu vai angļu valodā. Šie dokumenti var būt sagatavoti brīvā formā, izdoti privātā kārtībā.

Ceļojot no Latvijas uz Krieviju (trešajām valstīm), ir nepieciešama transportlīdzekļa īpašnieka pilnvara. Visticamāk, pilnvarai būs nepieciešams arī tulkojums tās valsts valodā, uz kuru dodaties.

Zvērināta notāre jebkurā gadījumā, ja ārvalstīs plānots lietot transportlīdzekli, kurš reģistrēts uz citas personas vārda, iesaka pirms brauciena noskaidrot attiecīgās valsts vēstniecībā aktuālo tiesisko regulējumu.

Iesakām sazināties gan ar Igaunijas vēstniecību: +371 6781 20 20, embassy.riga@mfa.ee (Skolas iela 13, Rīga), gan ar Krievijas vēstniecību: +371 67332151, rusembas@ml.lv (Antonijas iela 2, Rīga).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas