E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16656
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Parādsaistības var pāriet uz mantiniekiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2019
Sandra

Labdien! Man ir mamma, kura daudzus gadus lieto alkoholu, esmu paņēmusi māsu aprūpē, esmu viņai aizbildne, un mammai ir atņemtas aprūpes tiesības. Cik zinu, māsu šis jautājums neskars, taču es skaitos viņas meita, bet mēs vispār neuzturam kontaktu. Viņai ir parāds VID, kurš sasniedzis 30 000 eiro, un vēl daudzi sīki administratīvie parādi valstij. Vai pēc viņas nāves šie parādi nepāries uz mani?

A
atbild:
07. maijā, 2019

Saskaņā ar Civillikuma 705. pantu ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām pāriet arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Administratīvie sodi faktiski būtu uzskatāmi par personiska rakstura saistībām.

Likuma Par nodokļiem un nodevām 25. panta pirmās daļas 3. punkts nosaka: valsts budžetā pilnīgi vai daļēji ieskaitāmo nodokļu parādus, kā arī nokavējuma naudas un soda naudas dzēš Valsts ieņēmumu dienests šādos gadījumos: fiziskajai personai – nodokļu maksātājam – viņa nāves gadījumā, ja nav iespējams no mantiniekiem piedzīt nodokļu parādus, kā arī ar tiem saistītās soda naudas, nokavējuma naudas.

Vēršam Jūsu uzmanību uz to, ka mantiniekam ir tiesības arī atteikties pieņemt mantojumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas