E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15871
Lasīšanai: 5 minūtes

Ceļojot uz Vāciju, nepieciešams derīgs personu apliecinošs dokuments

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2018
Eduards

Labdien! Ja 17 gadus vecs bērns vēlas doties ar pilngadīgiem draugiem uz ārzemēm (Vāciju), kādi dokumenti ir vajadzīgi?

A
atbild:
11. decembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Kārtība, kādā bērni šķērso Latvijas Republikas valsts robežu, ir noteikta Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 721 “Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu”. Visos iespējamos gadījumos valstspiederīgam bērnam, šķērsojot Latvijas robežu, ir nepieciešams derīgs personu apliecinošs dokuments. Ja bērns ir Latvijas pilsonis, ceļojot uz Vāciju, tā var būt gan pase, gan pilsoņa eID karte, nepilsonim – tikai pase.

Bērnam, šķērsojot valsts iekšējo robežu, ir nepieciešams tikai ceļošanai derīgs dokuments, kuram nav beidzies derīguma termiņš, savukārt pilnvara vai vecāku piekrišana nav vajadzīga, jo uz iekšējām valsts robežām fiziski neeksistē robežpārbaudes, līdz ar to, šķērsojot iekšējo robežu, netiek pārbaudīti dokumenti.

Iekšējās robežas šķērsošana nozīmē šķērsot kādu no Šengenas līguma dalībvalstu robežām. Šengenas zonas valstis ir Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Grieķija, Igaunija, Itālija, Islande, Lihtenšteina, Lietuva, Latvija, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Ungārija, Polija, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Šveice, Vācija un Zviedrija.

Vienlaikus pirms plānotā ceļojuma iesakām pārliecināties, vai valsts, uz kuru vai caur kuru ceļos bērns, kā arī kompānija, kas sniedz pasažieru pārvadājumus un kā pakalpojumus izmantos bērns, lai nokļūtu citā Šengenas valstī, nav noteikusi kādas papildu prasības, piemēram, citu dokumentu uzrādīšanu, saistībā ar bērnu ceļošanu. Var izrādīties, ka pilnvara vai piekrišana tomēr ir nepieciešama, arī šķērsojot Šengenas iekšējo robežu, piemēram, gadījumos, ja robežsargiem rodas kādas aizdomas par ceļojošo bērnu, kā arī sabiedriskās kārtības vai valsts drošības apsvērumu dēļ ierobežotos laika periodos ir iespējama robežpārbaudes atjaunošana uz iekšējām robežām.

LV portāls jau iepriekš rakstīja, ka, gan lidojot ar aviokompāniju “airBaltic”, gan “Ryanair”, ir jāievēro katras kompānijas iekšējie noteikumi. Proti, lidojot ar “airBaltic”, ir šādi nosacījumi:

  • bērni, kuri jaunāki par 12 gadiem, drīkst ceļot tikai pieaugušā, kas sasniedzis vismaz 16 gadu vecumu, pavadībā;
  • var izmantot pakalpojumu “Bērns bez pavadoņa”, ja bērns ir sasniedzis 5 gadu vecumu;
  • bērni vecumā no 12 līdz 15 gadiem var ceļot vieni paši, ņemot līdzi pasi un dzimšanas apliecību, taču, šķērsojot ārējo valsts robežu (Krievija, Baltkrievija, ASV, Īrija, Lielbritānija, Rumānija, Bulgārija u.c.), var būt nepieciešama arī notariāli apstiprināta pilnvara;
  • pasažieri vecumā no 16 līdz 18 gadiem var ceļot vieni paši, ņemot līdzi tikai pasi, taču, šķērsojot ārējo valsts robežu, var būt nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara.

Turpretī, lidojot ar aviokompāniju “Ryanair”, bērni var lidot patstāvīgi tikai no 16 gadu vecuma.

Savukārt, piemēram, starptautiskā autobusu operatora “Ecolines” iekšējos kārtības noteikumos norādīts, ka “bērni līdz 5 gadu vecumam tiek uzņemti autobusā tikai pilngadīgas personas pavadībā, kā arī, braucot ar bērniem, ir iespējama papildu ceļošanas dokumentu uzrādīšana, tādu kā dzimšanas apliecība, notariāli apstiprināta vecāku atļauja, apliecība par šķiršanos, tiesas lēmums utt. Minēto dokumentu esamību brauciena laikā nosaka tās valsts likumdošana, no kuras vai uz kuru brauc bērns”.

Aktuālo informāciju var meklēt Ārlietu ministrijas (ĀM) mājaslapā. Šobrīd tajā ĀM aicina uzmanīgi sekot līdzi informācijai plašsaziņas līdzekļos par aktuālo drošības situāciju Vācijā un iespējamiem pārvietošanās ierobežojumiem. Saistībā ar patvēruma meklētāju skaita pieaugumu vietām ir atjaunota robežkontrole uz Vācijas robežas. Ceļotājiem, kuri pārvietojas ar autotransportu, jārēķinās, ka ceļā var nākties pavadīt ilgāku laiku, nekā plānots.

Vienlaikus ĀM norāda, ka ceļojumu brīdinājumam ir rekomendējošs raksturs un tas neierobežo ar Satversmes 98. pantu noteiktās tiesības personām izbraukt no Latvijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas