E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1547
Lasīšanai: 3 minūtes

Kanalizācijas akas pieslēgšana – paša īpašnieka ziņā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. oktobrī, 2012
Egita Bērziņa

Labdien! Pilsētā par kohēzijas fonda līdzekļiem tiek veikti kanalizācijas ierīkošanas darbi. Līdz akai, kur paredzēts pieslēgt kanalizāciju manai mājai, protams, par maniem personīgajiem līdzekļiem, ir apmēram 100 m, un turklāt man jārokas pāri kaimiņa dārzam. Vai tad man pašai ir jālūdzas kaimiņam atļauja, vai ir likumi, kas nosaka, ka tas jāsaskaņo pašvaldībai, un jāpierok kanalizācijas pievads vismaz līdz mana īpašuma robežām? Ir taču īpašuma aizsardzības likums un arī kaimiņam tas ir apgrūtinājums zemes izmantošanai? Pašvaldības ierēdņi ignorē manu jautājumu, tāpēc jautāju Jums, ko darīt?

A
atbild:
09. novembrī, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Uz Jūsu jautājumu atbild VARAM Ūdenssaimniecības būvju būvniecības projektu vērtēšanas komisijas pārstāve Maija Gleizde un Projektu ieviešanas departamenta plānošanas un uzraudzības departamenta juriskonsults Sandis Cakuls:
 „Atbildot par vispārīgajiem pieslēgumu izbūves principiem, informējam - ja aka ir izbūvēta sarkano līniju robežās un pieslēgums no jautātājas īpašuma līdz tai ir izbūvējams caur kaimiņa zemesgabalu, viss 100 m garais pieslēgums ir jautātājas īpašums, līdz ar to saskaņojums par kaimiņa zemesgabala šķērsošanu jākārto pašai jautātājai.
Tāpat būtu vērtējams, vai  pievadu nevar izbūvēt no citas puses, neskarot kaimiņa zemesgabalu, tajā skaitā izbūvējot pievadu pa  piebraucamo ceļu.”

Šķiet, ka kopumā šī atbilde Jūsu grūtības ar pieslēgumu neatvieglinās, varbūt vienīgi ir iespējams patiešām risināt jautājumu par pievada izbūvēšanu no citas, izdevīgākas vietas.

Šos projektus administrē Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA), kuras interneta vietnē ir arī jautājumu sadala. Tur gan tiek uzdoti galvenokārt administratīvi jautājumi, bet varbūt varat rakstīt par savu rūpi, vai saistībā ar konkrēto projektu nav iespējams saprātīgāks (klientam izdevīgāks) risinājums.

Sīkāk nezinot projekta plānu un objektu izvietojumu, sīkāku skaidrojumu nevaram sniegt. Interesējoties par šo jautājumu, esmu vienīgi noskaidrojusi, ka līdzīgu grūtību un naudas trūkuma dēļ iedzīvotāji pie šādām akām pieslēgumus dažkārt nemaz neizveido un ES un pašvaldības nauda tādējādi vismaz daļēji ir tērēta bez jēgas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas