E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15355
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Donora brīvdienu nevar prasīt citam darba devējam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2018
Sandra

Labdien! Laikā, kad strādāju iepriekšējā darbavietā, nodevu asinis Valsts asinsdonoru centrā un saņēmu izziņu par to (š. g. martā). Pienākošos brīvo dienu neizmantoju un š. g. jūnijā nomainīju darbavietu. Sakiet, vai asins nodošanas datums (ja nav pagājis gads) ir svarīgs un es pašreizējā darbavietā šo izziņu drīkstu iesniegt un, saskaņojot to ar vadību, izmantot brīvu dienu?

A
atbild:
26. septembrī, 2018
Valsts darba inspekcija
Mārīte Noriņa, Darba tiesību nodaļas vadītāja

Atbilstoši Darba likuma 74. panta 6. daļai darbiniekam pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē ir tiesības uz atpūtas dienu. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, šo atpūtas dienu var piešķirt citā laikā, bet ne vēlāk kā viena gada laikā pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē. Darba devējam ir pienākums apmaksāt ne vairāk kā piecas šādas dienas kalendāra gada laikā, izmaksājot šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts lielāks apmaksāto atpūtas dienu skaits.

Minētā Darba likuma norma ir saistoša darba devējam, ar kuru bijāt darba tiesiskajās attiecībās laikā, kad nodevāt asinis ārstniecības iestādē. Jūsu pašreizējam darba devējam Darba inspekcijas ieskatā nav pienākuma piešķirt atpūtas dienu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas