E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1506
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide
3
3

Ūdens zuduma akā iemeslu noskaidro speciālisti

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2012
Niluta Valdmane - Irbe

Labdien! Blakus manam īpašumam tika izveidots grants karjers, kā padziļināšanas rezultātā akā pazuda ūdens un ap aku sāk iebrukt zeme. Kā varu pierādīt, ka karjera vainas pēc esam palikuši bez dzeramā ūdens?

A
atbild:
23. oktobrī, 2012
Valsts vides dienests
Laura Rozenberga, Juridiskā departamenta direktore

Lai pierādītu ūdens zudumu akās, vispirms jāzina un jāpierāda, kāds bija ūdens līmenis akā, pirms sāka iegūt granti, un kāds ir ūdens līmenis tagad.

Ja nav zināms iepriekšējais ūdens līmenis, tad jāmeklē eksperts (ģeologs, hidroģeologs u.c.), kurš varētu teorētiski noteikt ūdens slāņus konkrētajā vietā. Ja runa ir par gruntsūdeņiem, tad teorētiski aprēķināt būs ļoti sarežģīti.
Būs jāpierāda arī cēloņsakarība, ka ūdens pazūd nevis dabisku apstākļu, bet tieši grants ieguves vai kādas citas darbības rezultātā, piemēram, dīķa rakšana īpašumā, meliorācija utt. Arī šeit vajadzīgs eksperts (ģeologs, hidroģeologs, inženieris u.c.), kas noteiktu ūdens virzienu un dotu atzinumu, vai tiešām ūdens pazūd grants ieguves rezultātā. 
 
Valsts vides dienests (VVD) grants ieguvei izsniedz zemes dzīļu izmantošanas licences. Jūs varat vērsties VVD ar iesniegumu:
1) sniegt informāciju, kādi licencē un derīgo izrakteņu ieguves projektā ir nosacījumi par ieguves vietas dziļumu un blakus esošo īpašumu aku uzraudzību, kāda ir informācija par ūdens līmeni;
2) lūgt veikt pārbaudi grants ieguves vietā sakarā ar ūdens līmeņa izmaiņām.
Iespējams, tiešām netiek ievēroti kādi nosacījumi, ko VVD var konstatēt, vienīgi pārbaudot.

Jūs varat vērsties arī VSIA „Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ar lūgumu sniegt ģeoloģisko informāciju par konkrēto vietu. Ja tāda informācija viņiem ir pieejama un tiks sniegta, tas gan būs maksas pakalpojums.
 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas