E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1480
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Darba stāžs kolhozā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2012
inese āboliņa

Labdien! Jautājums - vai par kolhozā nostrādāto laiku no 15 gadu vecuma līdz 18 gadu vecumam (darbs vasaras mēnešos - minēti mēneši un izstrādes dienas - arhīva dokumentos) tiek piemērots kāds speciāls koeficients? Respektīvi, ja nostrādāti ir 9 mēneši, tad 9 mēnešus arī ieskaita darba stāžā, vai tomēr ieskaita 3 gadus? Netieku skaidrībā, jo nekur nav minēts nekāds koeficients.

A
atbild:
15. oktobrī, 2012
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām” apdrošināšanas stāžam pielīdzina darba periodu kolhoza biedra statusā no 16 gadu vecuma.

Likums paredz koeficientu piemērošanu atsevišķos gadījumos, piemēram, nosakot minimālo pensiju invalīdiem, kaitīgos darbos strādājušajiem.

Iespējams, Jūs domājat vecuma pensijas sākuma kapitāla aprēķināšanu (ja alga bijusi maza, aprēķinā ņem vērā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valstī laikā no 1996.gada 1.janvāra līdz 1999.gada 31.decembrim).  Vēl ir ikgadējais kapitāla indekss, kas arī ietekmē konkrēto pensiju.

Lai uzzinātu, kā rēķinās pensiju tieši Jums, ir jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru. Speciālisti arī paskaidros, kuri periodi tiks ņemti vērā pensijas aprēķināšanai, pateiks, ja vēl nepieciešami kādi dokumenti.

Ja Jūs lietojat internetbanku, varat internetā apskatīties, par kuriem Jūsu darba gadiem un apdrošināšanas stāžam pielīdzinātajiem periodiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai dati ir.  Proti, valsts portālā „Latvija.lv” ir VSAA sagatavots e-pakalpojums: Informācija par reģistrēto darba stāžu (līdz 1996.gadam).

Saziņas  informācija ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (tālruņi, adreses, e-pasts, darba laiki) ir aģentūras mājaslapā.
 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas