E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13751
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantinieki nevar atsaukt dāvinājuma līgumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2018
Beata

Pagājušogad man nomira mamma, viņa dzīvokli bija norakstījusi dāvinājumā kādai kolēģei, bet dāvinājumā bija noteikumi, kas bija jāpilda, taču tie netika pildīti. Vai es kā vienīgā mantiniece to varu atsaukt, un kas man šajā gadījumā jādara?

A
atbild:
09. martā, 2018
Laura Studente
LV portālam

Dāvinājumu var atsaukt, taču to var izdarīt, abiem līguma slēdzējiem par to vienojoties vai dāvinātājam sniedzot prasību tiesā. Civillikuma 1920. pantā  noteikts, ka tiesība atsaukt dāvinājumu nepateicības dēļ nepāriet uz dāvinātāja mantiniekiem un nav vēršama pret nepateicīgā apdāvinātā mantiniekiem. To var izmantot tikai pats dāvinātājs pret apdāvināto.

Tādēļ atsaukt līgumu Jūs nevarēsiet, tomēr varat pretendēt uz mantojuma neatņemamo daļu. Aprēķinot neatņemamo daļu, par pamatu jāņem dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā – mantiniekam ir tiesības saņemt pusi no tā, ko viņš būtu tiesīgs mantot, ja mantojums atklātos pirms dāvinājuma līguma noslēgšanas. Bet, ja šī manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatņemamās daļas tiesīgajam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas