E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12891
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

10% nodoklis īres ienākumam, nereģistrējot saimniecisko darbību, būs arī turpmāk

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2017
Liene

Labdien! Interesē sekojošie jautājumi: 1. Vīrs izīrē dzīvokli – paziņoja VID par nereģistrētu saimniecisko darbību un maksā nodokli 10% apmērā no visiem ienākumiem. Vai šāds nodokļa maksāšanas režīms saglabāsies arī 2018. gadā? 2. Ja vīrs nolems reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējs, vai pareizi saprotu, ka, sākot ar 2018. gadu, būs jāmaksā VSAOI 5% apmērā no īres maksājuma? Vīrs jau ir algots darbinieks, tātad katru mēnesi viņa darba devējs pārskaita par viņu VSAOI 34,09% apmērā (alga pārsniedz minimālo). Neskatoties uz to, ka VSAOI no algas jau tiek veiktas, būs papildus tie 5%?

A
atbild:
30. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta 12. daļa, saskaņā ar kuru var nereģistrēt saimniecisko darbību, ja izīrē nekustamo īpašumu, un maksāt 10% nodokļa likmi no ienākuma, nav mainīta. Tātad arī turpmāk var izvēlēties šādu mazo nodokli, par to paziņojot Valsts ieņēmumu dienestam.

Jebkurš cilvēks var nodarboties ar saimniecisko darbību. Taču algas nodokļi algotā darbā ir nošķirami no privātā biznesa nodokļiem.

Savukārt, ja nodarbojas ar saimniecisko darbību, ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā, jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka no nākamā gada pašnodarbinātajiem ar ienākumiem līdz minimālajai algai (līdz 430 eiro) no faktiskajiem ienākumiem būs jāveic 5% VSAOI – pensiju apdrošināšanai.

Pašnodarbinātie, kuru ienākumi mēnesī būs minimālās algas apmērā vai lielāki, tāpat kā līdz šim, veiks iemaksas no brīvi izvēlētas summas (iemaksu objekta), taču ne no mazākas kā minimālā alga (430 eiro). Pašnodarbinātā likmei papildus būs jāmaksā 1% veselības apdrošināšanai.

Savukārt no starpības starp faktiskajiem ienākumiem un summu, no kuras maksā VSAOI, būs jāmaksā 5%  pensiju apdrošināšanai.

Ja ienākumi būs mazāki par 50 eiro, iemaksas varēs neveikt vispār.

Ja vēlaties nodarboties ar saimniecisko darbību, ieteicams apmeklēt Valsts ieņēmumu dienesta bezmaksas seminārus, kuros VID informēs par izmaiņām nodokļu likumos.

Konkrēta informācija par semināru norises vietām un laikiem, kā arī iespēja tiem pieteikties elektroniski pieejama VID tīmekļa vietnes sadaļā “Aktualitātes/Notikumi”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas