E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12512
Lasīšanai: 2 minūtes

Kādi noteikumi jāievēro augu pārvadāšanā?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2017
Maruta

Atrodoties ceļojumā pa Vāciju un apmeklējot tur esošās izstādes, vai noteikumi atļauj iegādātos augus – stādus (augstumā līdz 20 cm) sava dārza kolekcijai pārvest uz Latviju ar pasažieru lidmašīnu? Kādi noteikumi jāievēro augu pārvadāšanā? Lidojums ar Ryanair aviokompāniju.

A
atbild:
17. augustā, 2017
Valsts augu aizsardzības dienests
Gunita Šķupele, Augu karantīnas departamenta direktore

Lai precīzi atbildētu uz šo jautājumu, ir jāzina ievešanai iecerētā augu suga. Tā kā Latvijā ir aizsargzona uz augu karantīnas organismu Erwinia amylovora, kas ir bakteriālās iedegas ierosinātājs, šī organisma saimniekaugu (t.i., tādu augu, kuri var inficēties ar bakteriālo iedegu.) ievešanai ir ierobežojumi. Šos augus, arī nelielos daudzumos personiskām vajadzībām, var ievest tikai tad, ja tie izaudzēti bakteriālo iedegu aizsargzonā vai speciāli izveidotā buferzonā un to apliecina augiem pievienota augu pase.

Bakteriālās iedegas saimniekaugi ir: ābeles Malus, bumbieres Pyrus, krūmcidonijas Chaenomeles, klintenes Cotoneaster, vilkābeles Crataegus, cidonijas Cydonia, mespili Mespilus, Dāvida fotīnija Photinia davidiana, ugunsērkšķi Pyracantha, pīlādži Sorbus, korintes Amelanchier.

Pārējiem augiem no fitosanitārā viedokļa ierobežojumu nav – Starp Eiropas Savienības valstīm ir brīvs tirgus un nenotiek fitosanitārā kontrole uz valstu iekšējām robežām.

Plašāka informācija par augu karantīnu šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas