E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27087
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
1
1
1
1

Vai drīkst pavairot un tirgot vīnogulāju stādus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2022
Guntis

Ja esmu iegādājies kā fiziska persona vīnogu stādus, pavairojis, vai man ir tiesības jau šos pavairotos dažādu šķirņu stādus tirgot?

A
atbild:
28. augustā, 2022
Valsts augu aizsardzības dienests
Gunita Šķupele, Augu karantīnas departamenta direktore

Vīnogulāju stādus audzētājs, nereģistrējoties Valsts augu aizsardzības dienestā, var izplatīt tieši gala patērētājam personiskām vajadzībām (piemēram, tirgū vai personīgi nodrošinot tiešās piegādes). Audzētājs atbild par stādu veselības stāvokli un atbilstību šķirnes īpašībām un pircēja informēšanu par tām (sniedzot informāciju par augu un šķirni tirgū).

Vēršam uzmanību, ka bez selekcionāra tiesību īpašnieka atļaujas (Augu šķirņu aizsardzības likuma 23. pants) – Valsts augu aizsardzības dienestā reģistrētā licences līguma – nedrīkst pavairot un tirgot aizsargātas šķirnes. Latvijā aizsargātas vīnogulāju šķirnes ir: “Liepājas dzintars”, “Liepājas agrā”, “Cīravas agrā”, “Dovga”, “Silva Vēsmiņa”. ES aizsargāto un reģistrēto šķirņu sarakstu atrast: https://food.ec.europa.eu/plants/plant-reproductive-material/plant-variety-catalogues-databases-information-systems_en vai arī jāinteresējas Valsts augu aizsardzības dienestā.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/2031 (2016. gada 26. oktobris) par aizsardzības pasākumiem pret augiem kaitīgajiem organismiem, ar ko groza Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) Nr. 228/2013, (ES) Nr. 652/2014 un (ES) Nr. 1143/2014 un atceļ Padomes Direktīvas 69/464/EEK, 74/647/EEK, 93/85/EEK, 98/57/EK, 2000/29/EK, 2006/91/EK un 2007/33/EK 15. pantu, ja tiek konstatēti augu karantīnas organismi, jāziņo Valsts augu aizsardzības dienestam.

Gadījumā, ja plānots vīnogulāju stādus piegādāt veikalam (citam tirgotājam), nepieciešams reģistrēties Valsts augu aizsardzības dienesta uzturētajā Profesionālo operatoru oficiālajā reģistrā, kā arī augiem pievienot augu pases un etiķetes. Valsts augu aizsardzības dienesta inspektori veiks augu fitosanitārā stāvokļa un stādu atbilstības pārbaudes par 2003. gada 25. februāra Ministru kabineta noteikumu Nr. 91 “Noteikumi par vīnogulāju pavairojamo materiālu” noteiktajām prasībām attiecībā uz standarta materiālu, tai skaitā par izejmateriāla izcelsmes dokumentāciju, ievērošanu.

Valsts augu aizsardzības dienesta uzturētajā Profesionālo operatoru oficiālajā reģistrā var reģistrēties gan fiziskas, gan juridiskas personas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas