E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12474
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Prēmiju darbnespējas laikā vidējā iemaksu algā pabalstam neieskaita

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūlijā, 2017
Marta

A un B slimības lapas aprēķinā iekļaujamā prēmija. Pēdējo 6 mēnešu periodā novembrī nostrādāju 2 dienas, par kurām saņēmu 65 eiro, un decembrī saņēmu divas prēmijas 90 eiro apmērā, bet decembrī atrados uz slimības B lapas. Vai šie 90 eiro ir jāiekļauj slimības lapas aprēķinā? Biju ilgstoši slima, un, izejot darbā, atkal bija jāiet uz slimības lapas, un faktiski ir tikai šo divu dienu izpeļņa + prēmija. Tātad – vai prēmija iet aprēķinā?

A
atbild:
03. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķinā valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanai (darbnespējas lapas B periods) neieskaita prēmijas, ko darba devējs saskaņā ar darba koplīgumā vai darba līgumā noteikto personai izmaksājis pārejošas darbnespējas laikā (Ministru kabineta noteikumi Nr. 270).

Saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 36. panta pirmo daļu darba devēja pienākums ir darbiniekam, kuram ir iestājusies pārejoša darba nespēja un izsniegta darbnespējas lapa A, izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā – par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāk par 10 kalendāra dienām.

Darba likuma 75. pantā noteikts, ka vidējā izpeļņa aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. Kā tiks aprēķināta slimības nauda par darbnespējas lapas A periodu, izskaidros darba devējs.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas