E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1241
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Ogu iepirkšana un pārdošana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2012
Tante laukos

Tuvojas ogu laiks, un es apsveru domu darboties kā uzpircēja vai iepircēja. Piemēram, salasa grupiņa cilvēku ogas, es nopērku un apēdu pati. Bet arī reizēm citiem pārdodu, tādejādi nopelnu uz procentiem. Vai jaunajos noteikumos par ogu lasīšanu un realizēšanu ir kāda jauna norma, kas man jāņem vērā? Ja pareizi saprotu, tad man ir jāmaksā nodoklis tajā gadījumā, ja gada laikā ienākumi pārsniedz 2 tūkstošus latu?

A
atbild:
02. jūlijā, 2012
Zemkopības ministrija
Agrita Karlapa, Lauku attīstības atbalsta departamenta nodaļas vecākā referente

Ja gribat darboties kā uzpircējs vai iepircējs un ogas arī pārdot citiem, tad tā jau ir saimnieciskā darbība.

Neviens neliek maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli, ja es no ogu lasītāja ceļa malā nopērku ogas, bet, ja es tās pārdodu tālāk, turklāt vēl nopelnot kādus procentus, tad es jau veicu saimniecisko darbību.

Saskaņā ar likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.panta 1.3 daļu fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

1) darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos);

2) ieņēmumi no darījuma pārsniedz 10 000 un vairāk latu taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas atbilstoši šā likuma 9.panta pirmās daļas 19.2 punktam;

3) darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.
 
Saskaņā ar likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 28.panta 6.punktu nodokļa maksātāja pienākums ir pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam, norādot saimnieciskās darbības jomu, kurā maksātājs veiks saimniecisko darbību.

Saskaņā ar likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9.panta pirmās daļas 1.punktu gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti šādi ienākumi no maksātāja lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas, kā arī no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas, ja tie nepārsniedz 2000 latu gadā, ņemot vērā šā panta 3.1, 3.2 un 3.5 daļas nosacījumus.

Ja Jūs pati neveicat sēņošanu un ogošanu, bet nodarbojaties ar iepirkšanu un pārdošanu, līdz ar to uz Jums neattiecas šogad pieņemtie grozījumi likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un Jums ir jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējai un jāveic ieņēmumu un izdevumu uzskaite, atbilstoši apliekamajam ienākumam jāpiemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 25%.

Ogas, kuras tiek apēstas un tālāk netiek pārdotas, nav saistītas ar saimnieciskās darbības veikšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas