SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. jūnijā, 2012
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
1
1

Pirms pašas ogu sezonas – labvēlīga nosacījumu maiņa savvaļas velšu lasītājiem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no nelieliem ienākumiem par dabas velšu pārdošanu vairs nav jāmaksā.

FOTO: Arnis Blumbergs

Cilvēkiem – pārsvarā mazturīgajai Latvijas sabiedrības daļai – lasot un pārdodot savvaļas ogas, sēnes, drogas un citas dabas veltes, vairs nevajadzēs pirkt patentu. Vienlaikus noteikta ienākumu summa, kuru pārsniedzot tikai tad dabas velšu lasītājam būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par savvaļas dabas bagātību pārdošanu.

Nodoklis – no diviem tūkstošiem latu

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” grozījumus Saeima 31.maijā pieņēma steidzamības kārtā otrajā lasījumā, un Valsts prezidents tos izsludināja 13.jūnijā. Grozījumi likumā spēkā stājās 2012.gada 14.jūnijā.

„Šie likuma grozījumi iedzīvotājus, kas nelielā apmērā nodarbojas ar ogu, sēņu un zālīšu lasīšanu un pārdošanu, atbrīvos no administratīvā sloga,” skaidro Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta direktore Rigonda Lerhe.

„Līdz šim savvaļas velšu vācējam bija jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) no pirmā ieņemtā lata,” papildina ZM Lauku attīstības atbalsta departamenta Valsts atbalsta plānošanas nodaļas vecākā referente Agrita Karlapa. „Pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā IIN jāsāk maksāt tikai tad, ja no savvaļas ogu, augu un sēņu lasīšanas un pārdošanas viena gada laikā ienākumi (ieņēmumi mīnus saimnieciskās darbības izdevumi) pārsniegs divus tūkstošus latu.”

Ja IIN no nelieliem daudzumiem nebūs jāietur, tas atvieglos Latvijas pārstrādātājiem un iepircējiem piegādātāju apzināšanu un reģistra sakārtošanu.

Patentus savvaļas dabas bagātību lasītājiem neizsniegs

Otra iespēja, kā legalizēt savvaļas dabas bagātību vākšanu, bija izņemt patentu, kā to paredzēja Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumi Nr.1646 „Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā, un tās apmēri”.

„Patentu iecere bija laba, tomēr dzīvē neattaisnojās,” skaidro ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane. „Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem līdz pagājušā gada nogalei pavisam valstī kopumā tika izņemti ap 200 visa veida patentu, no tiem tikai 27 savvaļas veltēm. Tas ir ļoti mazs skaits, tādēļ turpmāk patentus savvaļas velšu lasītājiem vairs neizsniegs.”

Vēl gan nepieciešams veikt atbilstošus grozījumus Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumos Nr.1646 un Ministru kabineta 2008.gada 25.augusta noteikumos Nr.677 „Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa paziņojumiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI