E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12151
Lasīšanai: 2 minūtes

Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats – īres līgums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2017
juris

Labdien! Strādāju Liepājā, arī īrēju dzīvokli Liepājā, diemžēl bez līguma, esmu arī deklarējies šai īrētajā dzīvoklī, bet līguma nav, saimniece mani grib izlikt ārā no dzīvokļa. Ko darīt, ja nav, kur dzīvot, varētu īrēt citu dzīvokli, bet cenas ir nenormāli augstas, ko nevaru atļauties. Gulēt laukā – tas nav reāli.

A
atbild:
16. jūnijā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 2. panta otrajā daļā ir noteikts: „Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.”

Tas arī izsaka visu. Ja īres tiesiskās attiecības starp izīrētāju un īrnieku nav nostiprinātas ar īres līgumu, tajā paredzot nosacījumus par abu līgumslēdzēju pušu pienākumiem un tiesībām, piemēram, īres līguma termiņu, tā pagarināšanu, īres maksu utt., nav arī nekādu iespēju savas tiesības aizstāvēt un nav pamata pretendēt uz turpmāku īrētās dzīvojamās platības izmantošanu. Deklarēšanās attiecīgajā dzīvesvietā nedod nekādas priekšrocības, jo tai nav civiltiesisku seku. Tā galvenokārt paredzēta saziņas nodrošināšanai ar valsts un pašvaldības iestādēm.

Loģiskākais risinājums šajā gadījumā ir sarunu ceļā ar dzīvokļa īpašnieci noskaidrot izlikšanas iemeslus – varbūt iespējams atrast kompromisu un dzīvesvietu saglabāt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas