E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6112
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja nav īres līguma, nav arī nekādu tiesību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2015
Mŗrtiņš

Vai iepriekšējais īrnieks ir tiesīgs prasīt samaksu vai vispār noņemt no grīdas linoleju, kuru viņš ir pircis par saviem līdzekļiem un ieklājis vecā un nolietotā linoleja vietā? Esmu pašreizējais īrnieks un īres līguma nebija ne iepriekšējam īrniekam, ne man.

A
atbild:
16. janvārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja dzīvojamo telpu bez īres līguma bija lietojis gan Jūsu priekšgājējs, gan arī Jums šā svarīgā dokumenta nav, tad nav spēkā nekāda tiesiskā regulējuma, kas varētu šādas mantiskās attiecības regulēt (piemēram, īres līguma nosacījumi par īrnieka ieguldījumiem īpašuma labiekārtošanā un rīcību, īres līguma attiecībām izbeidzoties).

Protams, ka šādā gadījumā iepriekšējam mājokļa iemītniekam nav arī nekādu tiesību prasīt samaksu par mājokļa uzlabošanā ieguldītajiem tēriņiem, it īpaši no Jums. Uz cilvēcisku attiecību pamata (jo ir uzlabota izīrējamā telpa) viņš par atlīdzību varētu runāt ar īpašnieku (kam gan viņš, visticamāk, nepiekritīs, ja reiz nenoslēdz īres līgumu).

Bet iepriekšējais īrnieks faktiski ir nepiederoša, sveša persona un viņam nav tiesību nedz ierasties, nedz rīkoties šajā dzīvokļa īpašumā. Taču, tā kā arī Jūs atrodaties šajā telpā bez juridiska pamatojuma, konflikta kārtošana, piemēram, aicinot palīgā policiju, nav iespējama. Jo likums „Par dzīvojamo telpu īri” nosaka - dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums (2.panta otrā daļa).Te savs vārds būtu sakāms dzīvokļa īpašniekam.

Varbūt vienkāršāk, lai izvairītos no skandāliem, ir ļaut bijušajam īrniekam savākt savu linoleju, bet Jums – ieklāt jaunu, jau iepriekš rēķinoties, ka tas būs prieks tikai paša ērtībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas