E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1196
Lasīšanai: 2 minūtes
1
9
1
9

Atvieglojumi 3.grupas invalīdiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2012
SilvijaRubļevska

Kādas tiesības ir 3.grupas invalīdiem, kādas atlaides?

A
atbild:
13. jūnijā, 2012
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta 1997.gada 8.aprīļa noteikumos Nr.138 „Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem” paredzēts, ka personai, kurai noteikta 3. invaliditātes grupa, ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu, tas ir, 1008 latu gadā (84 Ls mēnesī).

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 6.pantā „Atbrīvojumi no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas” noteikts, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli nemaksā par invalīdiem paredzētu transportlīdzekli, kura īpašnieks, turētājs vai valdītājs ir 3.grupas invalīds. Atbrīvojumu piemēro par vienu šai personai īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli.

Likuma „Par valsts pensijām” 16.pants „Invaliditātes pensijas aprēķināšana” paredz, ka 3.invaliditātes grupas gadījumā invaliditātes pensiju piešķir valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, vispārējā gadījumā tie ir 45 lati mēnesī.

Saistošajos noteikumos pašvaldības arī var piešķirt atlaides. Piemēram, Rīgas domes 2010.gada 24.augusta saistošie noteikumi Nr.89 „Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā” paredz, ka braukšanas maksas atvieglojumus Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā ir tiesīgi saņemt Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušie 3.grupas redzes un dzirdes invalīdi līdz 75 gadu vecumam – braukšanas maksas atvieglojums ir 100% apmērā no biļetes cenas.

Plašāka informācija par normatīvajos aktos paredzētajiem atvieglojumiem personām ar 3. invaliditātes grupu (piem., atbrīvojums no atsevišķu valsts nodevu maksāšanas vai to samazinājums u.c.) ir atrodama Labklājības ministrijas mājaslapā, tā apkopota atsevišķā informatīvā materiālā, lūdzu skatīt šeit.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas