E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11552
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Par nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma nodokli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2017
Dace Ločmele

Pēc tēva nāves esmu pieteikusies mantojumam uz zemi 6 ha. Esam 3 mantinieki, māte, brālis un es. Brālis un māte uz mantojumu nepiesakās, visu zemi mantošu es. Ir pircējs. Pārdosim par kadastra vērtību, kura ir 6000 eiro. Pēc pārdošanas summu dalīsim 3 daļās. Kādi nodokļi un cik lielā apmērā būs jāmaksā? Manā īpašumā cita nekustamā īpašuma nav.

A
atbild:
13. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā, ja ienākums tiek gūts no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kas ir īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir vienīgais īpašums.

Savukārt, ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskata, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Tātad tas, vai būs jāmaksā nodoklis no kapitāla pieauguma ienākuma, pārdodot zemi, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā, pamatojoties uz konkrētiem dokumentiem, jo atbrīvojumam no nodokļa ir svarīgi, kad īpašums bija ierakstīts zemesgrāmatā.

Ja nodoklis nav jāmaksā, tad tik un tā sekojošajā gadā ir jādeklarē ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 4000 eiro. Tātad Jums būs jāiesniedz VID ienākumu deklarācija, norādot 6000 eiro kā neapliekamos ienākumus.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka ar nodokli neapliek dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas