E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11524
Lasīšanai: 3 minūtes

Valdes locekļa atbildība par nodarītajiem zaudējumiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2017
Alise

Kādā mērā valdes un padomes locekļi atbild par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem? Situācija: AS darbinieks, kurš turklāt vēl ir šīs sabiedrības akcionārs un valdes loceklis, izbeidz savas darba attiecības ar AS, bet, iespējams, pildot savus tiešos darba pienākumus šajā AS, ir rīkojies prettiesiski. Turklāt persona apgalvo, ka nevēlas vairs būt valdes loceklis, ne arī nākotnē padomes loceklis. Ja tiks atklātas nelikumīgas darbības viņa rīcībā, pildot tiešos darba pienākumus, vai AS varēs pieprasīt no viņa atlīdzību? Kādu? (Ar nosacījumu, ka persona paliek ar AS saistīta tiktāl, ka viņai joprojām pieder daļa akciju šajā AS)

A
atbild:
08. martā, 2017
Una Medne
juriste

Saskaņā ar Komerclikuma 169. panta otro daļu valdes un padomes locekļi solidāri atbild par zaudējumiem, kurus tie nodarījuši sabiedrībai, bet tā paša panta trešā un ceturtā daļa nosaka, ka valdes un padomes loceklis neatbild par sabiedrībai nodarītiem zaudējumiem, ja pierāda, ka rīkojies kā krietns un rūpīgs saimnieks, vai ja viņš rīkojies labā ticībā dalībnieku sapulces likumīga lēmuma ietvaros.

Tomēr ar Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu departamenta 2016. gada 7. jūnija spriedumu lietā Nr. C39072411 (SKC-7/2016) ir mainījusies judikatūra un nostiprināts princips, ka Komerclikuma 169. pants neparedz pienākumu sabiedrībai pierādīt valdes (padomes) locekļa vainu, bet, gluži pretēji, tas noteic šīs amatpersonas vainas prezumpciju. Atbildība neiestājas vienīgi tad, ja valdes (padomes) loceklis pierāda, ka attiecīgajā situācijā ir rīkojies kā krietns un rūpīgs saimnieks, respektīvi – nav pielaidis pat vieglu neuzmanību.

Gadījumā, ja tiks konstatēts, ka persona, kas bija AS valdē, rīkojusies prettiesiski vai pretēji AS nostājai, tad AS padome un attiecīgi arī tās īpašnieki varēs vērst prasījumu par zaudējumu atlīdzināšanu pilnā apmērā (ja viņa ir vienpersoniski rīkojusies prettiesiski) atbilstoši tās izdarītajam nodarījumam AS neatkarīgi  no tā, ka šī persona ir arī AS akcionāre.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas