E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11269
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Tiesības uz nodokļa atbrīvojumu jānoskaidro VID

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. janvārī, 2017
Dace

Labdien! Manam vīram pieder dzīvoklis, iegādāts pirms desmit gadiem, esam tur deklarēti un visu laiku tur dzīvojam. Apmēram tajā pašā laikā viņš arī iegādājās garāžu blakus mājai. Katrs īpašums ir uz cita zemes gabala. Tagad vēlamies nopirkt zemi un būvēt sev māju. Vai tad, ja vīrs pērk tagad zemi uz sava vārda un mēs pēc tam pārdodam garāžu un vēl pēc tam dzīvokli, ieguldot visus līdzekļus mājas būvniecībā, par garāžu un dzīvokli mums būs jāmaksā nodoklis? Vai labāk būtu pirkt zemi uz mana vārda, jo man nav reģistrēts neviens īpašums?

A
atbild:
30. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ienākumu nosaka, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību un īpašumā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 15%.

Nodoklis no kapitāla pieauguma ienākuma ir jāmaksā, ja tāds ir jāsedz, no ienākuma par īpašumu, kuru pārdod, nevis iegādājas.

Likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā, katram no tiem ir savi nosacījumi.

  • Nodoklis no pārdošanas ienākuma nav jāmaksā, ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese. (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 33.punkts).
  • Nodoklis nav jāmaksā arī tad, ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums. (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 33.1 punkts).
  • Vēl viena situācija, kad nav jāmaksā nodoklis: ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 34.2 punkts).

Tātad, pārdodot dzīvokli, vīram nebūs jāmaksā nodoklis, ja viņš tajā ir deklarēts likumā prasīto laiku un, protams, ja dzīvoklis ir reģistrēts zemesgrāmatā vismaz pirms pieciem gadiem.

Kas attiecas uz iespēju pārdot abus īpašumus (dzīvokli un garāžu) un ieguldīt ienākumu funkcionāli līdzīgā īpašumā, Valsts ieņēmumu dienests (VID), pamatojoties uz nodokļu maksātāja iesniegumu, izvērtē, vai minēto objektu kopums veido vienu nekustamo īpašumu Dzīvokļa īpašuma likuma izpratnē. Arī tas paredzēts likumā.

Ja Jūs vēlaties noskaidrot, kura no likumā noteiktajām iespējām Jūsu ģimenes gadījumā būtu finansiāli izdevīgāka, respektīvi, būtu tiesības uz nodokļa atbrīvojumu no dzīvokļa pārdošanas ienākuma vai arī, iespējams, par abiem īpašumiem – dzīvokli un garāžu, to var noteikt Valsts ieņēmumu dienests, izvērtējot informāciju. Saziņas iespējas ar VID norādītas mājaslapā. Tostarp ir iespēja pieteikties padziļinātai konsultācijai par kapitāla pieauguma nodokli. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas