E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11103
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja kopējās platības izmaiņas radušās atsevišķā īpašuma robežās

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2017
Inga

Labdien! Situācija: tika veikta dzīvokļa vienkāršotā atjaunošana. Pirms dzīvokļa pārbūves dzīvokļa kopējā platība bija 53,4 kv.m., pārbūvējot dzīvokli un uzmērot to no jauna platība ir samazinājusies – 51,2 kv.m. Tas nozīmē, ka man kā īpašniecei ir jauna kadastrālās uzmērīšanas lieta, kuru izsniedzis Valsts zemes dienests. Ir dzīvoklis ar platību 51,2 kv.m. Vai šajā gadījumā esmu tiesīga lūgt apsaimniekotāju pārrēķināt apsaimniekošanas maksu, kredītu (majas renovācija)? Arī maksa par apkuri tiek aprēķināta pēc dzīvokļa kv.m. Dzīvokļa īpašuma likuma 5. panta 3. punkts nosaka: "Dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmērs nemainās, ja kopējās platības izmaiņas radušās atsevišķā īpašuma robežās, tai skaitā veicot atsevišķā īpašuma pārbūvi vai atkārtotu uzmērīšanu. Kopīpašuma domājamo daļu summa veido vienu veselu." Vai šis punkts attiecas uz šo manu situāciju? Saprotu, ka jaunā kvadratūra netiek ņemta vērā, bet principā dzīvoklis ar 53,4 kv.m. vairāk neeksistē. Lūdzu, palīdziet tik skaidrībā ar šo situāciju! Paldies!

A
atbild:
12. janvārī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ar grozījumiem Dzīvokļa īpašuma likumā, kas stājās spēkā no šā gada 1. janvāra, ir precizēta likuma 5. panta trešā daļa: "(3) Dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmērs nemainās, ja kopējās platības izmaiņas radušās atsevišķā īpašuma robežās, tai skaitā veicot atsevišķā īpašuma pārbūvi vai atkārtotu uzmērīšanu. Kopīpašuma domājamo daļu summa veido vienu veselu."

Šī likuma norma patiešām attiecināma uz Jūsu veikto pārbūvi viena atsevišķa īpašuma robežās, un tad kopīpašuma daļas nepārrēķina. Ja padomā no mājas kopējā plānojuma viedokļa, tad, kā minētajā likumā teikts, "atsevišķais īpašums ir dzīvojamā mājā esošs būvnieciski norobežots un funkcionāli nošķirts dzīvoklis" un atsevišķo īpašumus norobežojošās sienas palikušas iepriekšējā stāvoklī. Samazinājusies ir tikai atsevišķā īpašuma iekšējā platība.

Sīkāk par minētajiem likuma grozījumiem varat uzzināt LV portāla rakstā "Jaunumi dzīvokļu īpašnieku tiesībās un pienākumos (I)".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas