E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10477
Lasīšanai: 3 minūtes
6
13
6
13

Par halucinogēno sēņu sporu ievešanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2016
Aldis Jansons

Sveiki. Brīvajā laikā pētu dažādus augus, sēnes un citas lietas, izmantojot mikroskopu. Ir radusies iespēja iegādāties komplektu ar dažādu sēņu sporām, šī komplekta saturā ir arī psilocibīnu (narkotiskā viela pēc Latvijas likumiem) saturošu sēņu sporas. Pašas sporas šo vielu nesatur, līdz ar to nezinu, vai ir likumīgi, ko šādu pasūtīt no ārvalstīm. Likumos īsti neko saistībā ar šo neatradu.

A
atbild:
27. oktobrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls
Zāļu valsts aģentūra
Egita Diure, sabiedrisko attiecību vadītāja
Valsts ieņēmumu dienests
Sabiedrisko attiecību daļa

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem  Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem" viela psilocibīns un halucinogēnās sēnes ir iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā “Aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas, tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augi, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana apdraud veselību” (2.2.6. un 2.4.7. apakšpunkts).

Savukārt atbilstoši likuma “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” 5. pantam I sarakstā iekļautos augus, vielas un zāles ir aizliegts audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, transportēt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties un lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai.

Būtiski atzīmēt, MK noteikumu Nr.847 2.6. apakšpunkts paredz, ka narkotisko un psihotropo zāļu un vielu apriti regulējošos normatīvajos aktos noteiktā kārtība Latvijā attiecas arī augu daļām, žāvētiem augiem, sapresētiem augiem, pulveriem, tabletēm, kapsulām, ekstraktiem, tinktūrām un jebkuriem citiem pagatavojumiem no minētajiem augiem, kas satur vielas, kuras iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā.

Ņemot vērā to, ka viela – psilocibīns - ir iekļauta Latvijas kontrolējamo vielu I sarakstā, daļas vai pagatavojumus no augiem, kas satur šo vielu, Latvijā ievest ir aizliegts. Kā LV portālam norāda Zāļu valsts aģentūra, aizliegums ievest līdz ar to attiecas arī uz psilocibīnu saturošu sēņu sporām.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas