DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Apkopotas Senāta atziņas Saeimas vēlēšanu lietās 

Likumdevēja vēlēšanas ir demokrātiskas valsts fundamentāls elements. Bez patiesām un efektīvi īstenotām vēlēšanām nav patiesas un efektīvas demokrātijas. Viens no būtiskiem vēlēšanu procesa instrumentiem ir arī iespēja tiesas procesā pārbaudīt vēlēšanu norises tiesiskumu, ja pastāv objektīvas bažas par iespējamiem pārkāpumiem, kas varētu būt ietekmējuši vēlēšanu rezultātu.  

Šīs un citas Senāta atziņas ietvertas Augstākās tiesas sagatavotajā Senāta tiesu prakses apkopojumā par Saeimas vēlēšanu norises tiesiskuma pārbaudi.  

Apkopojumā apkopotas un strukturētas Senāta Administratīvo lietu departamenta atziņas lietās, kurās tas kā pirmās instances tiesa izskatījis pieteikumus, ar kuriem pārsūdzēti Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumi.  

Apkopojums strukturēts atbalstoši Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajiem trim Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumu pārsūdzēšanas gadījumiem:

  1. apstrīdēto iecirkņa komisijas balsu skaitīšanas protokolu pārsūdzēšana,
  2. lēmuma par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu pārsūdzēšana,
  3. lēmuma par mandātu pārdalīšanu vai nepārdalīšanu pārsūdzēšana.  

Apkopojumā izmantoti Senāta Administratīvo lietu departamenta nolēmumi, kas pieņemti laikā no 2006.gada līdz 2022.gadam. Šāds nolēmumu atlases kritērijs izriet no Saeimas vēlēšanu norises tiesiskuma pārbaudes regulējuma attīstības gaitas. Proti, Saeimas vēlēšanu likums sākotnējā redakcijā (1995.gada 25.maija red.) noteica, ka vēlēšanu komisijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā pēc vēlēšanu komisijas atrašanās vietas un tiesas nolēmumi ir pārsūdzami. Tomēr neviena lieta, kurā Senāts kasācijas kārtībā būtu vērtējis jautājumus, kas saistīti ar Saeimas vēlēšanu norises tiesiskumu, nav identificēta. Savukārt 5.Saeimas vēlēšanām tika piemērots 1922.gada 9.jūnija Likums par Saeimas vēlēšanām, kas vēlēšanu norises tiesiskuma pārbaudi tiesā neparedzēja. 2006.gadā Saeimas vēlēšanu likums tika grozīts, vēlēšanu rezultātu tiesiskuma pārbaudi nododot Senāta Administratīvo lietu departamenta kompetencē. Likums noteica, ka Senāts šīs lietas izskata kā pirmās instances tiesa, noteica salīdzinoši īsus lietu izskatīšanas un nolēmuma pieņemšanas termiņus, kā arī pierādīšanas pienākumu uzlika administratīvā procesa dalībniekiem.  

Apkopojumu sagatavoja Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļa, saskaņojot ar Senāta Administratīvo lietu departamentu. 

Tiesu prakses apkopojums par Saeimas vēlēšanu tiesiskuma pārbaudi. Senāta judikatūras atziņas 2006.–2022. pieejams Augstākās tiesas mājaslapā sadaļā Tiesu prakse/ Tiesu prakses apkopojumi/ Administratīvās tiesības 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI