DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM dabas parkā “Engures ezers” veic ES nozīmes biotopa kvalitātes uzlabošanas darbus

Publicitātes foto

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uzsākusi īpaši aizsargājamo meža biotopu apsaimniekošanas darbu otro cēlienu dabas parkā “Engures ezers”, lai uzlabotu Eiropas Savienības (ES) nozīmes biotopa Mežainās piejūras kāpas stāvokli. Pēc pērn ziemā veiktās koku retināšanas un atvērumu veidošanas darbiem, oktobrī atsevišķos laukumos uzsākta zemsedzes noņemšana, kas atdarina šī biotopa pastāvēšanai nepieciešamos dabiskos traucējumus -  vēja un uguns darbību.

Kopumā biotopa stāvokļa uzlabošanas darbi dabas parkā notiek divos poligonos 33 hektāru kopplatībā. Darbu mērķis ir ne vien uzlabot biotopa stāvokli un tā sekmēt tam raksturīgo zemsedzes sugu, tai skaitā kladīnu ģints ķērpju izplatīšanos, bet arī atrast labākās metodes biotopa turpmākai apsaimniekošanai.

“Oktobra vidū esam uzsākuši darbu blakus Bērzciemam, Tukuma novadā. Šobrīd traktortehnika iepriekš iezīmētās vietās veido neregulāras formas laukumus, kuros līdz atklātai smiltij noņem zemsedzi. Mežainās piejūras kāpas ir no traucējumiem atkarīga dzīvotne – ja tām trūkst vēja un uguns darbības, kāpas lēnām bagātinās ar barības vielām, aizaug, kļūst sugām nabadzīgāks un sāk līdzināties mežam, kas vairs nav piemērots kāpu biotopam raksturīgajām un retajām sugām. Tāpēc arī nepieciešama augsnes uzirdināšana – šādi mēs noņemam laika gaitā izveidojušos auglīgo zemes virskārtu, kas veicina kāpu aizaugšanu,” skaidro LVM vides projektu vadītājs Ilmārs Bodnieks.

Vienā no teritorijām noņemtā zemsedze tiks aizvesta prom, savukārt otrā teritorijā tā tiks sakrauta kaudzēs, sajaucot kopā ar ciršanas atliekām, kas teritorijā atstātas žūšanai no pirmā darbu cēliena pērn ziemā. Vēlāk sakrautās kaudzes speciālistu uzraudzībā plānots sadedzināt, samazinot arī biotopam liekās barības vielas. Šādi tiks panākta lielāka bioloģisko struktūru daudzveidība un radīti piemēroti apstākļi mežainajām piejūras kāpām raksturīgo kladīnu ģints ķērpju lielākai izplatībai.

Visi darbi teritorijā ir saskaņoti ar atbildīgajām iestādēm un notiek saskaņā ar sertificētu dabas ekspertu norādēm. Darbus plānots pabeigt līdz 2025. gada beigām.

ES nozīmes Natura 2000 teritorija dabas parks “Engures ezers” ir viena no LVM izveidotajām četrām pilotteritorijām, kur projekta “LIFE-IP LatViaNature” ietvaros LVM veic biotehniskos pasākumus dažādu ES nozīmes meža biotopu stāvokļa uzlabošanai.

Projekts “LIFE-IP LatViaNature” (Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija”, LIFE19IPE/LV/000010) tiek īstenots ar ES LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI