DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

GCR Reitings: Latvijas Konkurences padome stiprina sniegumu tiesvedību procesos

Latvijas Konkurences padome (KP) desmito gadu pēc kārtas saglabājusi augsto trīs zvaigžņu novērtējumu starptautiskajā Global Competition Review (GCR) reitingā, ierindojoties starp pasaules vadošajām konkurences iestādēm. Tajā pašā pozīcijā kā Latvija ierindojās Beļģijas, Lietuvas, Polijas, Šveices un citu valstu konkurences iestādes. Pašlaik pasaulē konkurences uzraudzības iestādes kopumā ir vairāk nekā 140 valstīs, bet no tām tikai 29 iekļuvušas GCR reitingā.

2024. gada pasaules vadošo konkurences iestāžu reitingā pozitīvi uzsvērta Latvijas Konkurences iestādes efektivitāte, spējot apvienot augstvērtīgu iestādes lēmumu aizstāvību tiesvedībās, karteļu izmeklēšanas un tirgus dalībnieku apvienošanās kontroles procesos ar iestādes stratēģiskā plāna izstrādi un resursu palielināšanu.

“Desmit gadus pēc kārtas saglabāt savas pozīcijas un trīs zvaigznes prestižajā konkurences iestāžu reitingā nav nejaušība – augstais novērtējums pierāda KP stabilās pozīcijas starp citām pasaulē augsti novērtētām konkurences iestādēm. 2023. gadā ieguldīts pamatīgs darbs KP ilgtermiņa attīstībā, stratēģijas izveidē, digitalizācijas un IT kapacitātes jautājumos, kā arī novērstas 4 aizliegtas vienošanās, kopumā sodot 10 uzņēmumus un piemērojot tiem teju septiņu miljonu eiro naudas sodu, vienlaikus aizvadot 50 konkurences veicināšanas pasākumus uzņēmumiem un publiskām personām, tādējādi stiprinot sabiedrības izpratni par godīgu konkurenci. Starptautiskās vides novērtējums ir papildu apliecinājums sistemātiskam un augstvērtīgam darbam, kas motivē turpināt iesāktās izpētes un iniciatīvas godīgas konkurences vides  īstenošanai Latvijā, no kā būs ieguvējs ikviens patērētājs”, tā KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis.

Neatkarīgie konkurences tiesību praktiķi reitingā ir pozitīvi novērtējuši iestādes prasmes pieņemto lēmumu aizstāvībā, piešķirot 5 punktus no 5 punktiem. Tādējādi kategorijā “Iestādes panākumi tiesās” KP saņēma visaugstāko novērtējumu starp visām reitingā iekļuvušajām valstīm.

2023. gadā tika noslēgtas septiņas tiesvedības un visos gadījumos tika atstāti spēkā iestādes pieņemtie lēmumi. Piemēram, Senāts noteica, ka KP lēmums par tirdzniecības nama “Kurši” dalību būvmateriālu ražotāju un tirgotāju kartelī ir pamatots, uzņēmumam valsts budžetā iemaksājot naudas sodu vairāk nekā viena miljons eiro apmērā. Tiesa arī atstāja spēkā KP lēmumu par konstatēto karteli video, skaņu, gaismas iekārtu un skatuves aprīkojuma izplatītāju kartelī publiskajos iepirkumos. Pēc 10 gadu ilgas tiesvedības ar pozitīvu rezultātu pabeigts tika arī tiesvedības process Latvijas un arī Eiropas Savienības konkurences tiesību piemērošanas praksē nozīmīgā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas lietā, atstājot spēkā KP lēmumu, ar kuru tika konstatēta Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras / Latvijas Autoru apvienības ļaunprātīga monopolstāvokļa izmantošana.

Prestižais pasaules konkurences iestāžu reitings ir galvenais un vienīgais pašu konkurences iestāžu konkurētspējas un efektivitātes vērtētājs. To ik gadu publicē GCR, kas ir vadošais konkurences politikas un tiesību izdevums pasaulē. Šis ir jau 24. kvalitātes reitings, kur iestādes tiek vērtētas divu līdz piecu zvaigžņu sistēmā. Vērtējumā ņemti vērā tādi rādītāji kā iestādes lielums, budžets, personāls, atalgojuma līmenis, izmeklēto lietu skaits, sarežģītība un ilgums, piemēroto sodu apmērs, uzņēmumu apvienošanās uzraudzības jautājumi, konkurences kultūras veicināšanas pasākumu īpatsvars iestādes darbā, iestādes rīcībspēja u.c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI