DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijā tiks iesaistīts plašāks profesionāļu loks 

Turpinot attīstīt vienu no tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres izvirzītajām prioritātēm – celt juridiskās izglītības kvalitāti Latvijā, 15. oktobrī valdība atbalstīja iespēju paplašināt valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas sastāvu. 

Grozījumi paredz, ka tieslietu ministrs dalībai komisijā var uzaicināt esošos vai bijušos tiesu sistēmas pārstāvjus vai tiesu sistēmai piederīgas personas, konstitucionālo orgānu vai starptautisko institūciju pārstāvjus, Valsts prezidenta kancelejas, Saeimas administrācijas, Valsts kancelejas vai Tiesībsarga biroja amatpersonas, Tieslietu ministrijas augstākās amatpersonas, kā arī juridisko zinātņu doktorus. 

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere skaidro: “Jurista darba tirgus ir ļoti plašs. Ar jurista kvalifikāciju iespējams strādāt, piemēram, tiesneša, prokurora, zvērināta advokāta, zvērināta notāra, zvērināta tiesu izpildītāja un maksātnespējas administratora darbu, tāpat strādāt arī dažādās starptautiskās un valsts institūcijās. Lai vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens veiksmīgāk sasniegtu savu mērķi – kvalitatīvi sagatavotu juristus tālākām profesionālām gaitām, eksāmenā jāiesaista pēc iespējas plašāku nākotnes darba devēju loku. Paplašinot eksāmena komisijas sastāvā pārstāvēto juridisko profesiju loku, tiks stiprināta juridiskā izglītība Latvijā.” 

Līdz šim Ministru kabineta noteikumi ierobežoja iespēju iekļaut komisijā speciālistus, kuri, piemēram, ir izbeiguši vai pārtraukuši darbu tiesu sistēmas vai starptautiskajās institūcijās. Līdz šim komisijā darbojas pārstāvji no noteiktām institūcijām, augstskolām un juridiskajām profesijām, kas potenciāli ierobežo komisijas redzesloku un ilgtermiņā varētu mazināt komisijas locekļu motivāciju darboties komisijā. Tieslietu ministrija kā eksāmena rīkotāja, novēro, ka atsevišķām institūcijām ir grūtības izvirzīt pietiekamu pārstāvju skaitu darbam komisijā katrā no eksāmena jomām. 

Valsts vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens izvirza augstas prasības un nodrošina vienotu standartu jurista profesionālās kvalifikācijas iegūšanai. Eksāmens garantē Latvijas jauno tiesību speciālistu kvalitāti, veicina to starptautisku konkurētspēju un ilgtermiņā uzlabo juridiskās izglītības standartus valstī. Eksāmens ir daļa no profesionālās augstākās izglītības programmas, pēc kuras apguves piešķir maģistra grādu un jurista kvalifikāciju. 

Eksāmenu kopš tā ieviešanas ir kārtojuši 544 studējošie un to nokārtojuši 339 studējošie jeb 62%. 

Eksāmenu kārto piecās tiesību jomās  – krimināltiesību un kriminālprocesa tiesību jomā, civiltiesību, civilprocesa tiesību un komerctiesību jomā, konstitucionālo tiesību, administratīvo tiesību un administratīvā procesa tiesību jomā, starptautisko un Eiropas Savienības tiesību jomā, tiesību teorijas, tiesību filozofijas un Latvijas tiesību vēstures jomā. 

Grozījums Ministru kabineta 2019. gada 15. janvāra noteikumos Nr. 46 "Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena kārtība" 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI