DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Ar jaunievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu no Latvijas klātbūtni atklās EP Vēstnieku skolu jauno mācību gadu

Piektdien, 11. oktobrī, ar svinīgu pasākumu un plašu programmu tiks atklāts Eiropas Parlamenta (EP) Vēstnieku skolu devītais mācību gads. Pasākums aizsāks Eiropas Parlamenta darbības un Eiropas Savienības politiku izzināšanu Latvijas skolās nākamo piecu gadu garumā, stiprinot jauniešu izpratni par demokrātiju un līdzdalības prasmes.

Klātesošos 400 jauniešus no visas Latvijas ir aicināti uzrunāt EP deputāti Ivars Ijabs, Sandra Kalniete, Rihards Kols, Vilis Krištopans, Reinis Pozņaks, Mārtiņš Staķis, Nils Ušakovs, Inese Vaidere un Roberts Zīle. Pasākuma ietvaros deputāti jauniešiem skaidros EP komiteju darbu un aktualitātes. Pasākuma noslēgumā jaunieši tiksies ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Kristīni Saulīti, lai pārrunātu Eiropas vēlēšanu rezultātus.

Pasākums 11. oktobrī no pulksten 10.00 līdz 15.00 norisināsies Rīgas Latviešu biedrības namā.

“Eiropas Parlamenta Vēstnieku programma ir lieliska iespēja. Iespēja apgūt parlamentārās demokrātijas darbību Latvijā un Eiropā. Tā ir iespēja tikties ar Eiropas un Latvijas amatpersonām un Eiropas Parlamenta deputātiem no Latvijas. Tā ir iespēja padziļināti izprast, kā darbojas Eiropas Savienība un kāda ir Latvijas vieta un loma tajā,“ norāda Eiropas Parlamenta biroja Latvijā vadītājs Mārtiņš Zemītis.

Nākošajos piecos gados 2024.-2029. EP Vēstnieku skolu komandas turpinās padziļināti apgūt daudzveidīgu programmu - iepazīs Eiropas Parlamenta darba jaunās prioritātes,  politiku veidošanas daudzveidīgās šķautnes – no idejas formulēšanas līdz tās ieviešanai; vērtēs to nozīmi Latvijai un jauniešiem; līdzdarbosies jauniešiem nozīmīgu politisku iniciatīvu izstrādāšanā un sekos līdz, kā deputāti veido saziņu ar jaunatni un kā pārstāv jauniešus Eiropas līmenī. Programma tiks īstenota sadarbībā ar amatpersonām, speciālistiem un programmas eksperti, politoloģi Žanetu Ozoliņu.

Par programmu “Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas”

“Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas” ir ES mēroga programma un tiek īstenota visās 27 dalībvalstīs, Latvijā tā darbojas devīto gadu.

7. - 12. klašu skolēniem paredzētā programmā “Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas” iesaistījušās 96 Latvijas skolas. Eiropas Parlamenta vēstnieku kopiena veido aktīvu un atbildīgu Latvijas pilsonisko sabiedrību un  sniedz būtisku ieguldījumu demokrātisko procesu uzturēšanā un stiprināšanā Latvijā un Eiropā. 35 000 skolēni un 200 pedagogi Latvijas visdažādākajos novados, pilsētās EP Vēstnieku brīvprātīgi izglīto un iesaista vienaudžus un sabiedrību diskusijās par Latvijai būtiskiem Eiropas Savienības jautājumiem, vairo zināšanas, mazina aizspriedumus, stiprinot eiropeisko identitāti. Latvijas Republikas Izglītības ministrija programmu ir novērtējusi kā priekšzīmīgu labās prakses piemēru kompetenču izglītībai un iesaka integrēt mācību procesā sociālajās zinībās.

Viesojoties skolās vai uzrunājot skolēnus tiešsaistē, programmā aktīvi iesaistās arī no Latvijas ievēlētie EP deputāti.

Projektā iesaistītajām skolām pieejams šāds atbalsts:

  • Skolotāju semināri Latvijā un Briselē, saņemot metodisku atbalstu darbā par ES tematiku;
  • Dažādos mācību priekšmetos integrējami mācību materiāli par ES;
  • Izglītojoši pasākumi skolēniem, t.sk. dalība Eiropas Jaunatnes dienās un EUROSCOLA (skolēnu diskusijas un parlamentārā darba simulācijas) Eiropas Parlamentā Strasbūrā, Francijā.
  • Aktivitātes skolās, t.sk., atbalsts praktisku iesaistes mehānismu īstenošanai skolās ES tēmas ietvaros (Eiropas dienas organizēšana u.c.). 

Papildu informācija

  • Eiropas Parlamenta vēstnieku skolu programma un mācību materiāli:

https://youth.europarl.europa.eu/lv/more-information/ambassador-school.html

  • Pieteikt savu skolu EP Vēstnieku skolu programmai Latvijā:

https://riga.europarl.europa.eu/lv/dossiers/youth-dossier/piesakies-ep-vestnieku-skolu-programmai

  • Jaunatne - ES faktu lapas:

https://www.europarl.europa.eu/factsheets/lv/sheet/141/youth

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI