DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība

Mājas cūku novietnē Dobeles novadā konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums

FOTO: Freepik

Dobeles novadā mājas cūku novietnē ar 14 cūkām, konstatēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums. Tas ir šogad septītais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnēs Latvijā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) slimības skartajā novietnē veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus, kā arī epidemioloģisko izmeklēšanu. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnē esošās cūkas tiks likvidētas.

Ap ĀCM skarto novietni noteikta karantīnas zona. Šajā teritorijā esošajā novietnē PVD pastiprināti pārbaudīs cūku veselības stāvokli un biodrošības prasību ievērošanu.  Karantīnas zonās ir noteikti ierobežojumi cūku un cūku izcelsmes produktu pārvietošanai.

Lielākais drauds mājas cūku dzīvībām ir inficētas ar ĀCM meža cūkas. Meža cūku populācija Latvijā ir strauji atjaunojusies un vīruss plaši izplatās jauno meža cūku baros. Likumsakarīgi, apkārtējā vidē – mežos, pļavās un laukos cirkulē ĀCM vīruss.

Šogad Latvijā ĀCM ir konstatēts jau 1 021 meža cūkai. Tas ir vairāk nekā visa pagājušā gada laikā, kad ĀCM tika konstatēts 1 002 meža cūkām.

Vienīgais, kas var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar šo nāvējošo vīrusu, ir stingra biodrošības ievērošana novietnē.

Biodrošība nozīmē vienkāršus piesardzības pasākumus, kas jāievēro ikdienā:

  • Mājas cūkas un tām paredzētā barība nedrīkst nonākt kontaktā ar savvaļas dzīvniekiem. Tas nozīmē, ka mājas cūkas nedrīkst laist ārā un tās nekādā gadījumā nedrīkst barot ar zaļbarību, piemēram, piemājas dārzos pļautu zāli, pārtikas produktu pārpalikumiem un citiem termiski neapstrādātiem augu izcelsmes produktiem.
  • Tāpat nedrīkst lietot pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki.
  • Regulāri jāapkaro grauzēji, kas jo īpaši rudenī no lauka iemitinās kūtīs, klētīs, kur uzglabājas dzīvniekiem paredzētā barība un pakaiši.
  • Lai vīrusu novietnē neienestu ar apaviem, pie ieejas cūku novietnē tie ir jānomaina un jādezinficē.
  • Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI